Фото: "Агрополіт"

В Україні рекордно подешевшала гречка

Ціна на гречку в Україні повернулась до довоєнного рівня. У порівнянні з минулим роком вона зменшилась на 53% і становить 44,4 гривні за кілограм. 

Про це повідомляє асоціація "Український клуб аграрного бізнесу".

Відносно низьку вартість пояснюють тим, що на ринку пропозиція перевищує попит. Тим паче, за інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства, минулоріч в Україні на 30% зросли посіви гречки у порівнянні з довоєнними роками. 

У 2023 році урожай гречки складає 120,7 тисячі гектара, приблизно така ж цифра фігурувала минулого року. Прогнозують, що цього року ресурс становитиме 165 тисяч тонн, тоді як на потреби населення достатньо 125-130 тонн.

Нагадаємо, оптові ціни на яблука цього року вдвічі перевищують торішні. Експерти пов'язують це із низкою факторів, у першу чергу — з перевагою пропозицій на імпортні фрукти. Аналітики кажуть, що хоч врожай яблук у 2022 році був хорошим, через закордонну продукцію, особливо в сегменті продукції середньої та високої якості, збільшення оптових цін цього року досягає майже на 150%, у порівнянні із минулим роком.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.08.2023 04:19