Фото: Роберт Фіцо. Джерело – росЗМІ

Партія проросійського політика перемагає на виборах у Словаччині: дані з дільниць

На парламентських виборах у Словаччині перемогла партія колишнього прем'єр-міністра країни Роберта Фіцо. Відповідні висновки можна зробити після майже повного підрахунку голосів. 

Про це повідомляє Reuters. За даними джерела, для управління країною партії знадобиться партнер по коаліції, щоб сформувати наступний уряд.

Підрахунок голосів

За даними з 98% виборчих дільниць, партія Фіцо SMER-SD лідирує з 23,37% голосів. За нею йде ліберальна Прогресивна Словаччина (PS) з 16,86%, а партія HLAS ("Голос"), яка може стати вирішальним фактором у формуванні наступного уряду, посіла третє місце з 15,03%.

Варто відзначити, що колишній колега Фіцо і лівий лідер HLAS Пітер Пеллегріні залишив свої варіанти щодо майбутніх коаліцій відкритими.

Значення виборів у Словаччині для України

У більшості опитувань напередодні виборів лідирувала партія SMER-SD Роберта Фіцо, який очолював уряд у 2006-2010-х та 2012-2018 роках. Українську сторону це непокоїло, адже у роки прем'єрства він займав проросійську позицію, закликаючи до скасування санкцій проти країни-агресорки. Нині його погляди є більш радикальними: зокрема, на одному із мітингів він заявив, що війна розпочалася у 2014 році, нібито коли "українські нацисти та фашисти почали вбивати російських громадян" на Донбасі.

Фіцо обіцяв у разі перемоги повністю урізати військову підтримку Україні. Водночас Словаччина є добрим військовим партнером Києва — Братислава передала ЗСУ 13 винищувачів МіГ-29.

За даними "РБК-Україна", найнебезпечнішим сценарієм для України стала б коаліція SMER із праворадикальними "Республікою" та Словацькою національною партією (СНП). Інший варіант — з партією HLAS колишнього прем'єра Петера Пеллегріні — м'якший, оскільки той виступає за продовження допомоги Україні та санкцій проти Росії.

Найкращим варіантом для Києва є формування коаліції навколо проєвропейської партії "Прогресивна Словаччина" на чолі з Михалом Шимечкою. Якщо вона прийде до влади, то це означає, що Україна матиме подальшу підтримку від Братислави.

Нагадаємо, що Захід стурбований позицією Фіцо у разі його перемоги на виборах у Словаччині. Зокрема, він закликав уряд Словаччини припинити постачання зброї Києву та сказав, що якби він став прем’єр-міністром, Словаччина "не надсилатиме ще одну партію боєприпасів". Він також виступає проти вступу України в НАТО. Політолог і президент Інституту суспільних зв’язків Григорій Месежников вважає, що Фіцо намагається презентувати своє ставлення до Росії як "мирну" ініціативу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.10.2023 09:38