Скріншот із відео

Перед вибухом рівень води у Каховському водосховищі досяг найвищої позначки, — експерти

За даними системи Hydroweb, перед вибухом рівень води в Каховському водосховищі досягнув найвищої позначки за останні сім років. За підрахунками фахівців, очікується спрацювання водосховища впродовж наступних чотирьох днів.

Про це повідомляє "Хмарочос". 

Зазначається, що Каховська ГЕС є останньою, нижньою, сходинкою Дніпровського каскаду гідроелектростанцій. Її об'єм становить 18 мільйонів кубічних метрів. Станція забезпечує річне регулювання стоку Дніпра для живлення електроенергією, зрошення та водозабезпечення засушливих районів півдня України, навігацію від Херсона до Запоріжжя.

Варто зауважити, що від початку війни Каховську ГЕС вважали потенційною мішенню як через її стратегічне значення, так і через шкоду, яку може завдати її руйнування. Окупанти захопили станцію на початку вторгнення в лютому 2022 року. Вже в жовтні президент Володимир Зеленський повідомив, що всередині станції знаходиться вибухівка й закликав захід зупинити РФ.

Вплив підриву ГЕС на ЗАЕС

В "Енергоатомі" заявили, що підрив Каховської гідроелектростанції може мати негативні наслідки для ЗАЕС, проте ситуація контрольована. Через підрив греблі рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, а вода з цього водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Як повідомили після засідання РНБО 6 червня, ситуація на станції під контролем, український персонал моніторить усі показники.

В "Укргідроенерго", до складу якого входить ГЕС, заявили, станом на зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений водою. Експерти організації МАГАТЕ на Запорізькій АЕС стежать за ситуацією і вважають, що безпосереднього ризику для станції зараз немає.

Вплив підриву ГЕС на навколишнє середовище 

Експерти відзначають, що руйнування Каховської ГЕС — це беззаперечний акт екоциду та очевидний воєнний злочин, вплив якого виходить далеко за межі України й зачіпає екосистему всього Чорноморського регіону.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець ще в жовтні заявляв, що підрив може спричинити забруднення сміттям та різними хімічними речовинами води, яка буде переміщена до Дніпровсько-Бузького лиману, а потім відповідно до Чорного моря. Крім того, шкода буде завдана унікальному водно-болотному угіддю міжнародного значення, який називається "Дельта річки Дніпро", а також Національному природному парку "Нижньодніпровський".

Екологічна катастрофа від підриву Каховської ГЕС
Фото: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

Нагадаємо, у річку Дніпро потрапило щонайменше півтори сотні тонн машинного мастила через підрив російськими окупантами Каховської ГЕС. Зберігається ризик подальшого витоку.

За фактом підриву окупантами Каховської гідроелектростанції правоохоронці розпочали розслідування за статтею екоцид. Наразі тривають слідчі дії. Також поліція відкрила справу через порушення звичаїв війни. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.06.2023 13:29