Фото: ОП

У Дніпро через підрив Каховської ГЕС потрапили 150 тонн мастила: фахівці попередили про небезпеку

У річку Дніпро потрапило щонайменше півтори сотні тонн машинного мастила через підрив російськими окупантами Каховської ГЕС. Зберігається ризик подальшого витоку.

Про це повідомили на сайті Офісу президента за результатами екстреного засідання ради нацбезпеки й оборони.

"Членів РНБО поінформували, що у Дніпро потрапило щонайменше 150 тонн машинного мастила, є ризик подальшого витоку ще понад 300 тонн", — пишуть на сайті ОП.

Відзначається, що учасникам засідання розповіли, що близько 02:50 ворог здійснив внутрішній підрив конструкцій Каховської ГЕС. Негайно було поінформовано всі надзвичайні служби та військових. Попередньо, жертв серед цивільного населення та військових не зафіксовано. 

"Були дані доручення про евакуацію цивільних із зон ризику та забезпечення питною водою населених пунктів, які залежать від Каховського водосховища. Учасники засідання погодили комплекс міжнародних заходів, серед яких — скликання засідання Ради Безпеки ООН, звернення до міжнародних природоохоронних організацій, до Міжнародного кримінального суду, оскільки такі дії росіян містять явні ознаки порушення Женевської конвенції", — додали в прес-службі.

Членів Ради національної безпеки й оборони також поінформували про поточну ситуацію на Запорізькій АЕС. Український персонал станції тримає ситуацію під контролем і має інструменти на випадок будь-якого розвитку подій.

Що відомо про підрив Каховської ГЕС

Каховська гідроелектростанція була підірвана російськими окупантами у ніч на 6 червня. За даними "Укргідроенерго", після підриву окупантами Каховська гідроелектростанція повністю зруйнована й відновленню не підлягає.

Керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк пояснила, що російські окупанти здійснили підрив Каховської гідроелектростанції, адже у них не витримали нерви в очікуванні контрнаступу Збройних сил України. У такий спосіб рашисти намагаються завадити контрнаступальним діям українських бійців.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що під загрозою затоплення перебувають до 80 населених пунктів. Триває евакуація населення. Шмигаль також зазначив, що оцінюються наслідки для довкілля та загрозу для Запорізької атомної електростанції, однак через відсутність доступу до неї така оцінка ускладнена.

Станом на 10:00 вже було евакуйовано 742 людини. Йдеться про жителів Херсонської області, які проживають на правому березі Дніпра. Ситуація ускладнюється тим, що деякі дороги розмиває, а це своєю чергою унеможливлює проїзд до окремих населених пунктів. Евакуаційні групи шукають інші шляхи.

За фактом підриву окупантами Каховської гідроелектростанції правоохоронці розпочали розслідування за статтею екоцид. Наразі тривають слідчі дії. Також поліція відкрила справу через порушення звичаїв війни. 

За даними української розвідки, за підривом ГЕС стоїть 205 мотострілецька бригада Збройних сил Росії. Радник глави офісу президента України Михайло Подоляк вважає, що росіяни підірвали дамбу "у стані афекту" й не розуміли наслідків.

Нагадаємо, секретар національної безпеки та оборони України Олексій Данілов заявив, що руйнування гідроелектростанції жодним чином не вплине на звільнення України

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.06.2023 12:57