Фото: ВРУ

Перелік підстав розкриття банківської таємниці буде розширено: Рада прийняла за основу урядовий законопроект

У четвер, 23 травня, Верховна Рада прийняла за основу урядовий законопроект щодо розширення переліку підстав розкриття банками банківської таємниці.

Про це повідомила прес-служба Мінреінтеграції.

Зокрема, йдеться про розкриття банківської таємниці та заходів щодо встановлення опіки над майном фізичної особи, яка визнана безвісно відсутньою, або особи, зниклої безвісти за особливих обставин.

Цей законопроект було розроблено Мінреінтеграції. Позицію уряду на пленарному засіданні Верховної Ради 23 травня представив заступник Міністра з питань реінтеграції ТОТ Роман Усенко.

Розкриття банківської таємниці: що зміниться

Законопроект покликаний спростити встановлення опіки над майном зниклих безвісти громадян. Після ухвалення запропонованих змін нотаріуси зможуть встановлювати опіку над активами, які така особа зберігала у банку.

Таким чином члени сім'ї зниклої безвісти особи зможуть користуватися коштами для забезпечення гідного проживання.

Що таке банківська таємниця?

Банківська таємниця — інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третіми особами при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту.

Банківською таємницею, зокрема, є:

  • відомості про банківські рахунки клієнтів;
  • операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди;
  • фінансово-економічний стан клієнтів;
  • системи охорони банку та клієнтів;
  • інформація про організаційно-правову структуру юридичної особи — клієнта, її керівників, напрями діяльності;
  • відомості стосовно комерційної діяльності клієнтів чи комерційної таємниці, будь-якого проекту, винаходів, зразків продукції та інша комерційна інформація.

Нагадаємо, у березні НБУ вніс зміни щодо доступу до банківської таємниці. Зокрема, з березня на запит правоохоронних органів, банки мають право надавати інформацію про номер платіжної картки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 23.05.2024 19:27