Фото: Ріxabay

НБУ переглядає правила розкриття банківської таємниці: що зміниться

Національний банк України пропонує для громадського обговорення зміни до правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці. Держоргани, зокрема, отримають доступ до номерів банківських карток клієнтів.

Про це йдеться на сайті регулятора.

У Нацбанку пояснили, що зміни пов’язані з необхідністю приведення  правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці у відповідність до статей  62, 622 Закону України "Про банки та банківську діяльність" та удосконалення порядку розкриття інформації, яка становить банківську таємницю, Національному банку України.

У зв’язку з цим передбачається: 

  • доповнити перелік інформації, що становить банківську таємницю та розкривається банками за запитами уповноважених державних органів;
  • уточнити вид інформації, що становить банківську таємницю та яку має право надавати Національний банк України Фонду гарантування вкладів фізичних осіб;
  • уточнити види перевірок, що здійснює Національний банк України, під час проведення яких банки зобов’язані надавати документи і їх копії, які містять інформацію, що становить банківську таємницю.

Такі норми містить проект постанови Правління Національного банку України "Про затвердження Змін до Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці".

У прес-службі НБУ наголосили, що ознайомитися з матеріалами для обговорення можна за посиланнями: 

Там також повідомили, що зауваження та пропозиції до проєкту постанови приймаються згідно з формою подання зауважень та пропозицій у строк до 03 березня 2024 року.

Правила розкриття банківської таємниці: ключові зміни

Порівняно із чинною редакцією Правил, банки додатково будуть розкривати на запит державних органів інформацію про унікальні ідентифікатори та/або номери емісійних платіжних інструментів (наприклад, номери платіжних карток) обох контрагентів операції (як платника, так і отримувача коштів), а також найменування надавача платіжних послуг контрагента.

Загалом, оновленою редакцією відповідного пункту Правил розкриття банківської таємниці пропонується встановити, що банки за запитом уповноважених державних органів розкриватимуть інформацію про:

  • наявність рахунків;
  • номери рахунків;
  • інформацію про унікальні ідентифікатори та/або номери емісійних платіжних інструментів;
  • залишок коштів на рахунках;
  • операції списання з рахунків та/або зарахування на рахунки;
  • призначення платежу;
  • ідентифікаційні дані контрагента (для фізичних осіб — прізвище, ім’я та по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків України; для юридичних осіб — повне найменування, ідентифікаційний код у ЄДРПОУ);
  • номер рахунку контрагента;
  • інформацію про унікальні ідентифікатори та/або номери емісійних платіжних інструментів контрагента;
  • єдиний ідентифікатор Національного банку України (далі - код ID НБУ) надавача платіжних послуг контрагента;
  • найменування надавача платіжних послуг контрагента.

Раніше експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в інтерв'ю TrueUA пояснював, що від того, коли Україна отримає макроекономічне фінансування, залежить майбутній курс долара. Також терміни фінансування відобразяться на здатності держави виконувати свої соціальні функції. Економіст наголосив, що "на сьогодні ми є заручниками термінів отримання макроекономічної допомоги".

Нагадаємо, Національний банк оптимізує низку валютних обмежень, щоб запобігти непродуктивному відпливу капіталу для захисту міжнародних резервів України та збереження стійкості валютного ринку. Зміни запроваджуються вже з 21 лютого 2024 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 22.02.2024 08:11