Підвищення рівня моря - сигнал того, що зміну клімату не зупинити. Чи це правда?

14 ГРУДНЯ 2019 16:35

Як повідомляє BBC News, на цьому тижні 25 тисяч чоловік з 200 країн світу зібралися в Мадриді, щоб знайти рішення проблем, пов'язаних зі зміною клімату.

На думку генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша, точка неповернення вже не за горизонтом. Однак яким би страшним не здавалася ця заява, ми все ще можемо уникнути катастрофічних наслідків - для цього необхідно різко скоротити кількість викидів двоокису вуглецю. Принаймні, такою є мета щорічних конференцій з питань клімату.

Але є невелика проблема: згідно з результатами проведених досліджень, ми вже подолали одну точку неповернення, яка повинна спонукати нас приділяти більше уваги адаптації до зміни клімату.

Робота присвячена дослідженню стану морів і океанів, а висновки вчених невтішні - з кожним роком рівень води піднімається все швидше. При цьому, якщо рівень води підніметься на двадцять метрів, цього буде достатньо, щоб затопити великі ділянки прибережних територій, позбавивши будинків сотні мільйонів людей.

Проте, поки що підвищення рівня моря було відносно невеликим, проте з 1993 року ситуація значно погіршилась.

Дослфдники відзначають, що ми ще не спостерігали катастрофічних наслідків підняття рівня моря, так як клімат поступово реагує на збільшення CO2.

Більш того, катастрофічне зростання буде відбуватися протягом століть, а не десятиліть. І це, безумовно, добре, так як у нас є час на підготовку. Але є і зворотна сторона цієї кілька обнадійливою картини: клімат неминуче зміниться. Уже сьогодні світ страждає від тривалих періодів сильної спеки, інтенсивних штормів і лісових пожеж. А концентрація CO2 в атмосфері досягла рекордно високого рівня в 2019 році.

Що відбувається з Гренландією і Арктикою?

Через зміни клімату Арктика постраждала більше, ніж інші регіони, нагріваючись в два рази швидше, ніж решта світу. Про це повідомляють дослідники в роботі, опублікованій в журналі Science Advances.

Результати показали, що сьогоднішнє потепління призведе до більш швидкого скорочення арктичного морського льоду, ніж припускають більшість моделей. Це, в свою чергу негативно позначиться на піднятті рівня моря. Більш того, вчені стурбовані станом Гренландії, яка стрімко втрачає крижаний покрив, ніж вносить свій внесок в підвищення рівня моря. З роботою про стан крижаного щита Гренландії можна ознайомитися в журналі Nature.

Однак навіть незважаючи на те, що зростання рівня моря буде відбуватися протягом тривалого періоду, якщо сьогодні не буде вжито необхідних заходів, ми не зможемо пристосуватися до глобального потепління.

Деякі дослідники не приховують свого песимістичного настрою і говорять про те, що у нас немає ні часу, ні ресурсів для адаптації, враховуючи нагальну потребу пом'якшення майбутніх наслідків.

Нагадаємо, що зміна клімату вже сьогодні негативно впливає на стан здоров'я мільйонів людей і дітей по всьому світу. Тільки в 2016 році екстремальні погодні явища зробили кліматичними біженцями близько 23,5 мільйонів осіб. І це не включаючи людей, які змушені залишати свої будинки в результаті посухи, підвищення рівня моря і танення вічної мерзлоти.

Нездатність світових лідерів допомогти людям адаптуватися до такого роду змінам було б жахливо несправедливо. Будемо сподіватися, що вченим і главам держав вдасться вжити всіх необхідних заходів.

Події, 14.12.2019 16:35