Початок кінця війни в Сирії?

10 СЕРПНЯ 2018 06:30

Ми спостерігаємо початок кінця війни в Сирії. Про це заявив Ян Егеланн, радник Спецпредставника ООН по Сирії Стаффана де Містури. Він розповів, що в Женеві відбулася зустріч міжнародної цільової групи з гуманітарних питань. Вона була присвячена ситуації в Ідлібі.

«Зараз абсолютно очевидно, що ми вступаємо в новий етап цієї тривалої, кривавої, жорстокої війни в Сирії, що принесла так багато гіркоти та болю. Хочеться сподіватися, що це початок кінця цієї страшної війни», - заявив Ян Егеланн в бесіді з журналістами.

Він висловив надію, що зараз гуманітарні організації зможуть отримати доступ до людей та що, можливо, нарешті, настане кінець жорстокості.

За його словами, на сьогоднішній день в Сирії більше немає обложених районів.

Він повідомив, що в багатьох районах, для того щоб дістатися до нужденних, більше не потрібно перетинати лінію фронту.

«Тому пора припинити практику узгодження з урядом Сирії поставок гуманітарних вантажів», - сказав Ян Егеланн. «У нас з'явилася можливість потрапити у все більшу кількість районів безпосередньо з Сирії», - розповів представник ООН.

Разом з тим він додав, що багато співробітників гуманітарних організацій, представники неурядових організацій та журналісти з цих районів все ще побоюються арештів.

Він розповів, що сьогоднішня зустріч була присвячена важкій гуманітарної ситуації на північному сході Сирії, в провінції Ідліб і планування на випадок надзвичайної ситуації в цьому районі. «Але, в першу чергу, ми як гуманітарне співтовариство, хочемо заявити, що допустити війни в Ідлібі, куди були евакуйовані десятки тисяч або навіть сотні тисяч сирійців, просто не можна. У цьому районі зосереджено багато біженців і внутрішньо переміщених осіб. В Ідлібі і прикордонних районах Хами, Латакії і Алеппо зараз знаходяться 2,9 мільйона чоловік. Половина з них - переміщені особи. Я не знаю жодного місця на землі, де половина всього населення - переселенці», - підкреслив представник ООН. Він вважає, що для врегулювання ситуації навколо Ідліб необхідно шукати дипломатичне рішення.

«Ми не можемо дозволити, щоб в Ідліб прийшла війна. Ми повинні винести уроки з подій в Східній Гуті, Хомсі і в інших місцях. Тут не пройде сценарій звільнення району за принципом «зрівняти все з землею». В Ідлібі, за словами Егеланн, багато озброєних терористів, але там у багато разів більше жінок, дітей і цивільних осіб.

Він закликав західні країни і країни Перської затоки, які впливають на збройні групи, запобігти нерозумним й насильницьким діям.

Світ, 10.08.2018 06:30