Фото: Pexels

Похвала Пресвятої Богородиці: історія та значення свята

Похвала Пресвятої Богородиці — свято православних християн, яке завжди припадає на суботу п'ятої седмиці Великого посту. У 2024 році воно відзначається 20 квітня. Цей день має ще одну назву — Субота акафіста.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Похвала Пресвятої Богородиці: історія свята

Свято Похвали Пресвятої Богородиці пов’язують з подіями 626 року, коли завдяки заступництву Богородиці столиця Візантії була звільнена від ворогів. В ту тривожну ніч, коли загарбники готувалися штурмувати місто і з моря, і з суші, жителі шукали захисту в храмах Божих. Вони на колінах благали про визволення, не припиняючи молитов. У цей час патріарх Сергій зі святою іконою в руках проходив з молитвами про захист попід стінами міста. Коли у море опустили ризу Пресвятої Богородиці, здійнялася страшна буря і потопила ворожий флот, примусивши вцілілих загарбників до втечі. В ту ж ніч вперше був прочитаний акафіст (грецьке слово, яке означає "богослужба", під час якої не можна сидіти) як щира подяка за порятунок міста.

Традиційно у цей день у церкві виконують Акафіст Богородиці — молитву, яка співається на честь подяки. Християни дякують Богородиці за неперервну турботу про людей.

Що не варто робити у цей день

  • Не можна у цей день ловити рибу.
  • Не бажано саджати рослини.
  • Не можна лаятися та сваритися.
  • Цього дня не можна вживати молочні продукти, м'ясо та яйця, оскільки триває Великий піст.
  • Також заборонено вживати алкоголь та влаштовувати гучні святкування.

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше TrueUA розповідавколи у 2024 році розпочався Великодній піст та якого харчування варто дотримуватися у цей період. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 20.04.2024 04:30