Порушення прав людини під Іловайськом можуть бути кваліфіковані як військові злочини

10 СЕРПНЯ 2018 06:40

В ООН не виключають, що порушення прав людини, вчинені сторонами конфлікту під час трагічних подій під Іловайськом на сході України, можуть бути кваліфіковані як військові злочини, які, як відомо, підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду.

В ході боїв в серпні 2014 року було убито і поранено сотні українських солдатів і 36 мирних жителів, а взяті в полон містилися в нелюдських умовах і піддавалися тортурам і знущанням.

Вчора в Управлінні ООН з прав людини була оприлюднена нова доповідь про наслідки боїв в місті Іловайську і його околицях в серпні 2014 року.

Його автори нагадали, що на початку серпня 2014 року українські сили почали операцію по відновленню контролю над Іловайськом. У період з 18 по 28 серпня місто, в якому залишалися близько 12 000 жителів, було розділено на зони, які контролювалися українськими силами і збройними групами самопроголошеної «Донецької народної республіки».

Як випливає з доповіді, робота над яким тривала два роки, 29 серпня українські сили почали виведення військ з Іловайська, оточеного «озброєними групами, які, імовірно, були посилені військами і озброєнням з Російської Федерації». Колони українських сил потрапили під шквальний вогонь. Сотні українських солдатів були вбиті або поранені. «Як стверджують українські солдати, під час відступу вони були атаковані регулярними частинами Російської Федерації. До 31 серпня, щонайменше, 366 українських солдатів були вбиті і 429 - поранені; сотні інших були захоплені в полон», - йдеться в доповіді.

Його автори описують руйнівні наслідки бойових дій в Іловайську і навколишніх селах. «В результаті невибіркових обстрілів було вбито, щонайменше, 36 цивільних осіб. У місті були зруйновані 600 приватних будинків, а 116 багатоквартирних будинків - пошкоджені. Три тижні у місцевого населення не було електрики, води і газу. Вночі 7 серпня була обстріляна єдина міська лікарня. Медикам довелося працювати в підвалі. «У лікарні не було вентиляції, стояв запах крові ... запах трупів. І все це в спеку. Нам не вистачало їжі, ми майже втрачали свідомість, доглядаючи за пацієнтами , - згадує один із співробітників цієї лікарні. 

У доповіді також йдеться і про знущання над полоненими. 13 чоловіків у віці від 30 до 66 років, які перебували в полоні, піддавалися тортурам. «В ямі нам давали їжу і воду, але я не брав ... Я сподівався, що це допоможе мені швидше померти», - згадує один з полонених.

«Нас тримали, як рабів, і зверталися, як з рабами. Я щасливий, що вижив», - розповів один із солдатів.

«Випадки, задокументовані і проаналізовані в цьому звіті, свідчать про те, що під час бойових дій під Іловайськом були здійснені серйозні порушення прав людини і міжнародного гуманітарного права, а деякі з порушень, можливо, є військовими злочинами», - йдеться у висновках доповіді ООН.

В ООН закликали уряд і парламент України продовжити розпочатий в 2016 році процес ратифікації Римського статуту і внести зміни до Кримінального кодексу України, які дозволять вести розслідування міжнародних злочинів на національному рівні.

Доповідь ґрунтується на інформації, яку Моніторингова місія ООН з прав людини зібрала в ході бесід з потерпілими і свідками по обидва боки лінії зіткнення. Він охоплює період з 1 по 31 серпня 2014 року.

Політика, 10.08.2018 06:40