Повінь в Італії. Джерело: скріншот з відео

Повінь у Європі: на півночі Італії евакуювали близько тисячі людей, є зниклі безвісти

На півночі Італії через повінь, спричинену штормом "Борис", евакуювали близько однієї тисячі людей. Водночас двох громадян вважають зниклими безвісти.

Про це пише The Guardian.

Шторм, який накрив північ Італії, спричинив сильні повені та зсуви ґрунту. Двоє людей вважаються зниклими безвісти, а близько тисячі були евакуйовані зі своїх будинків.

У регіоні Емілія-Романья на півночі Італії закрили школи, залізничний рух зупинено, а деякі дороги заблоковані зсувами. Пожежники провели в регіоні понад 500 рятувальних операцій, у тому числі за допомогою гелікоптерів піднімали людей із затоплених будинків.

"Ми перебуваємо в повній надзвичайній ситуації. Подія дуже схожа на ту, що була у травні минулого року", — сказав мер італійського міста Равенни Мікеле Де Паскаль.

Екстремальні опади стають все більш поширеними через руйнування клімату у більшості країн світу. Глобальне потепління може утримувати більше водяної пари, тоді як людські фактори, такі як планування захисту від повеней і землекористування, також є важливими факторами стихійних лих.

Італія входить до зон кліматичного ризику Європи. Лише цього літа вона пережила безпрецедентну спеку, посуху, лісові пожежі, шторми та сильні повені.

Повені у Європі

У Польщі з 16 вересня прем'єр-міністр Дональд Туск оголосив стан стихійного лиха щонайменше на 30 днів у частині Нижньосілезького, Опольського та Сілезького воєводств. Цей режим передбачає обмеження прав і свобод людей: заборону перебування у визначених місцях і примусову евакуацію. Зокрема, 16 вересня з міста Пачкув, поблизу якого через сильні опади прорвало греблю, було розпочато термінову евакуацію. 17 вересня влада Польщі розширила зону стихійного лиха на такі міста, як Любін, Дзержонюв, Свідниця, Ополе, Крапковиці, Бжег і Кендзежин-Козьле. 

Крім Польщі, постраждали й інші країни. Так, у Румунії повінь зруйнувала тисячі будинків і забрала життя щонайменше чотирьох людей. У Чехії через повені оголосили найвищий рівень загрози. Небезпека підтоплень загрожує кільком регіонам, зокрема Єсеніцькому та Опавському. 

В Австрії зафіксовані снігопади та сходження лавин. Після рекордної спеки у серпні зараз у деяких регіонах випадає до 20 сантиметрів опадів на день. У Тіролі зійшла лавина, коли в горах перебувала група з 30 туристів. Рятувальники готуються до можливих евакуацій у кількох муніципалітетах, а влада попереджала про складні погодні умови найближчими днями на території Нижньої Австрії.

Станом на 19 вересня число загиблих у результаті негоди в Європі досягло 20 осіб і продовжує зростати. 

Нагадаємо, що Київ виступив з ініціативою допомогти у ліквідації наслідків повені у сусідніх країнах. Зокрема, український уряд надіслав Польщі й Чехії повідомлення про готовність відправити рятувальників, оснащених спеціальним обладнанням, для боротьби з повенями.

Нагадаємо, 19 вересня у столиці Угорщини Будапешті Дунай вийшов із берегів і розпочав затоплювати вулиці. За даними видання DW, вода вже підійшла до приміщення угорського парламенту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 19.09.2024 20:30