Премію Нобеля з економіки присудили за макроекономіку зміни клімату та інновації

08 ЖОВТНЯ 2018 18:04

Премії Шведського національного банку з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля 2018 року удостоєні Вільям Нордхаус (William Nordhaus) за «інтеграцію зміни клімату в довгостроковий макроекономічний аналіз» і Пол Ромер (Paul Romer) за «інтеграцію технологічних інновацій в довгостроковий макроекономічний аналіз». За прямою трансляцією церемонії оголошення лауреатів ви можете стежити на офіційному сайті Нобелівської премії.

Як наголошується в повідомленні комітету премії, Вільям Нордхаус, професор Єльського університету, показав, що найбільш ефективне рішення проблеми зміни клімату, викликаного діяльністю людини, - глобальна система вуглецевих податків на викиди парникових газів для всіх країн.

В середині 1990-х років Нордхаус створив першу кількісну інтегровану оцінну модель DICE, яка б пов'язала економіку і клімат.

Нордхауса називають батьком економіки зміни клімату, він став займатися нею в 1970-ті роки ще до того, як для кліматологів ця тема стала центральною. Нордхаус - перший, хто став дивитися на зміну клімату як на економічну проблему і запропонував шляхи його регулювання в термінах ціни на вуглець (плати за викиди парникових газів в атмосферу).

Пол Ромер з Нью-Йоркського університету показав, які економічні чинники управляють інноваційною активністю фірм. Він заклав основи так званої теорії ендогенного зростання, що пояснює, чому ідеї відрізняються від товарів і які вимоги їм потрібні для розвитку в ринковій економіці.

Ромер запропонував одну з перших моделей, де фактично вперше зробив причину [економічного] зростання ендогенної. Причина зростання за великим рахунком - знання, ідеї, може бути, технології, вкладення в технології. Це дало пояснення, чому розвинені країни продовжують добре рости, і [з'явилася] купа уваги до того, що потрібно звертати увагу на технологічну політику, зокрема, на субсидування R&D.

І Нордхаус, і Ромер входили в список потенційних лауреатів премії за версією компанії Clarivate Analytics, що використовує для прогнозу цитованість наукових статей.

Нагадаємо, що в 2017 році премію пам'яті Нобеля з економіки отримав американський фахівець з поведінкової економіки Річард Талер (Richard Thaler). Про роботи Талера можна прочитати в нашому матеріалі «Найменш раціонально». Премії 2016 року було удостоєно Олівер Харт (Oliver Hart) і Бенгт Хольмстрем (Bengt Holmström) за внесок в розвиток теорії контрактів.

На відміну від Нобелівських премій по фізіології і медицині, фізиці, хімії та літератури, а також премії миру, премія по економіці була заснована не самим Альфредом Нобелем, а Банком Швеції в 1969 році. Її розмір дорівнює розміру «основних» премій - в цьому році він становить 9 мільйонів шведських крон.

Раніше були оголошені Нобелівські лауреати цього року в інших областях.

Премії з медицини були удостоєні Джеймс Еллісон (James Allison) і Тасуку Хондзе (Tasuku Honjo) за розробки в області терапії раку шляхом активації імунної відповіді.

Лауреатами премії з фізики стали Артур Ешкін (Arthur Ashkin) за розробку оптичного пінцета і його застосування в області біології, а також Жерар Муру (Gerard Mourou) і Донна Стрікленд (Donna Strickland) - за розробку методу генерації високоінтенсивних ультракоротких оптичних імпульсів.

Премію з хімії отримають Френсіс Арнольд (Frances H. Arnold) за спрямовану еволюцію ферментів, а також Джордж Сміт (George P. Smith) і сер Грегорі Вінтер (Gregory P. Winter) за фагів дисплей пептидів і антитіл.

Вручення Нобелівських медалей відбудеться 10 грудня в Стокгольмі на традиційній офіційної церемонії.

Економіка, 08.10.2018 18:04