Фото: "РБК-Україна"

Президент "Мотор Січі" блокував передачу гелікоптера для ЗСУ: журналісти оприлюднили телефонні розмови

Президент "Мотор Січі" В’ячеслав Богуслаєв у розпал повномасштабного вторгнення Росії блокував передачу гелікоптера Мі-2 українським розвідникам. Він давав вказівки розібрати гелікоптер на запчастини та приховати документи, необхідні для його експлуатації. 

Про це йдеться в розслідуванні журналістів проекту "Схеми".

У квітні 2022-го року представники Головного управління розвідки звернулись до підприємства "Мотор Січ" — з наміром вилучити гелікоптер Мі-2 в інтересах оборони України. В’ячеслав Богуслаєв 21-го квітня здійснив декілька дзвінків з вимогою зупинити цей процес. Він вимагав розібрати вертоліт, роз'єднавши окремі деталі та сховавши запчастини, зокрема, лопаті. Він також доручав не віддавати представникам ГУР важливу документацію: наприклад, формуляр — обов’язковий документ, в якому вказується повна інформація про борт із заводським номером, датою виготовлення тощо.

"Ти розладнай РДЦ (регулятор двигуна цифровий, — ред.) на цьому гелікоптері. Розладнай там РДЦ, щоб вони не злетіли — і все. Лопаті важко сховати, а агрегат знімайте, все сховайте, бл***", — казав Богуслаєв.

Серед його співрозмовників того дня були директор з маркетингу та торгівлі "Мотор Січі" Павло Касай, керівник відокремленого підрозділу підприємства Ігор Костюк та конструктор Роман Мироненко, керівник авіаційної компанії "АгроавіаДніпро", на території якої знаходився гелікоптер, Олександр Понікаревич, співробітник обслуговуючої компанії Олександр Корнієнко.

"Поводьтеся жорстко, нічого, там, не кланяйтесь, не просіть, щоб вони знали бл***... А гелікоптер треба забрати", — казав Богуслаєв телефоном.

Богуслаєв також намагався заблокувати передачу Мі-2, залучивши до цього народного депутата від "Слуги народу" Геннадія Касая, який є вихідцем з "Мотор Січі" і братом директора з маркетингу та торгівлі підприємства Павла Касая. Як свідчать записи, допомагала у цьому і Наталія Ульяненко, яка раніше працювала на "Мотор Січі" і, судячи з розмов, мала вплив на ухвалення рішень на користь Богуслаєва в різних владних кабінетах, в тому числі на рівні Генштабу.

Водночас, йдеться у розслідуванні, Богуслаєв тоді погоджувався із тим, що розвідники мали право на вилучення гелікоптера, згідно із законом. Не вплинуло на його рішення не віддавати борт і те, що представники ГУР склали відповідний акт з подальшою компенсацією.

Попри спроби Богуслаєва блокувати процес, розвідникам все ж вдалось вилучити Мі-2 для потреб армії. Про нову підозру, за статтею "перешкоджання законній діяльності Збройних сил України" — Богуслаєву повідомили 28 березня цього року.

Нагадаємо, у серпні 2022 року Богуслаєв обговорював таємний план для реалізації схеми постачання двигунів у РФ через Китай зі своїм підлеглим – начальником департаменту зовнішньоекономічної діяльності підприємства Олегом Дзюбою.

Також було прилюднено нові факти злочинної діяльності колишнього президента АТ "Мотор Січ" В’ячеслава Богуслаєва. Контррозвідка та слідчі Служби безпеки викрили дані, які вказують на можливу співпрацю Богуслаєва з країною-агресором.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 10.05.2023 19:59