Президент: Путін погрожує східним кордонам НАТО

02 ГРУДНЯ 2018 14:34

Президент Петро Порошенко в інтерв’ю італійській щоденній газеті Corriere della Sera відзначив солідарну європейську позицію та вимогу до Кремля дотримуватися міжнародного права. Зокрема, вимогу до Росії звільнити українських моряків та гарантувати вільне судноплавство в акваторії Керченської протоки.

«Переконаний, що час загальних політичних декларацій вже минув. Якщо хочемо нормалізувати ситуацію необхідно прямо казати московському керівництву: агресія проти Європи є неприйнятною, новий інцидент не буде толеруватися і наступна агресивна дія лише підвищить ту ціну, яку доведеться сплатити Москві», - зауважив Глава держави на запитання щодо його ставлення до  зростання симпатій до Путіна у деяких європейських, зокрема італійських політичних колах.

Президент підкреслив, що мають бути здійснені конкретні кроки, аби зупинити російську агресію, наприклад, «заблокувати проект «Північний потік-2», посилити присутність НАТО у Чорному морі, ввести нові санкції проти відповідальних за кризу в Азовському морі, заборонити російським кораблям заходити у європейські порти, підтримати Україну у політичній, економічній та військовій сферах».

«Ми неодноразово попереджали щодо тих, хто в Європі фліртує та сліпо танцює з Путіним, зазначаючи, що це лише спровокує нову атаку Росії на світовий порядок, свободу, основні цінності самої європейської демократії. Час очікування закінчився нападом на українські кораблі та арештом 24 українських моряків», - підкреслив Глава держави.

Президент також наголосив, що в Криму знаходяться два мільйони мешканців, яких тероризують репресіями, на Донбасі – понад 11 тисяч загиблих за 4 роки та 1,5 мільйона переміщених осіб. «Треба розуміти, що на Україну насправді здійснюється військовий напад. Наша незалежність знаходиться під загрозою, а з нею і вся система європейської безпеки. Будуть нові атаки? Маємо продовжувати годувати звіра, який нападає на нас? І для всіх тих, хто все ще вагається, хочу повторити свій заклик відвідати Донбас. На відміну від росіян, нам, українцям, нема чого приховувати», - сказав він.

Глава держави підкреслив, що українці, ніколи не хотіли посилення кризи. «Зіткнення в Керченській протоці захотіли і запланували в Москві. Після вторгнення на Донбас та агресії в Криму, тепер вони хочуть забрати Азовське море, вигнати нас і прибрати собі інші наші території. Наївні ті, хто дозволяють ввести себе в оману кремлівською пропагандою», - наголосив Президент. Він подякував Президенту США Дональду Трампу за рішення не зустрічатися з Путіним на саміті Великої двадцятки. «Тепер російський лідер в ізоляції. Я також вдячний за дії пані Меркель зі стримування експансії Москви. Але це не означає, що росіяни не продовжуватимуть свою політику вторгнення», - додав він.

Глава держави підкреслив, що Україна завжди активно шукала шляхи дипломатичного вирішення ситуації на противагу будь-яким військовим рішенням. «Але саме росіяни відбирають, окуповують наші регіони, переслідують українське населення. Російські військові черевики давно крокують по нашим землям», - сказав Петро Порошенко.

За його словами, в даний час напруженість в Азовському морі привернула увагу міжнародної спільноти, але одночасно російські винищувачі порушують український повітряний простір у різних частинах кордону та в Прибалтиці. «Вони також готуються взяти повітряний контроль над територією, де проходять газо- та нафтопроводи, якими вуглеводні поставляються в Європу. Путін погрожує східним кордонам НАТО. Якщо ви і надалі мовчатимете, Путін буде знати, що він може продовжувати експансію та отримувати нові переваги», - підкреслив Глава держави.

Політика, 02.12.2018 14:34