Президентка Єврокомісії відмовилась від участі у Кримській платформі 2021

21 КВІТНЯ 2021 13:57

7 квітня 2021 року до Офісу Президента було надіслано лист, в якому керівник апарату Єврокомісії Бьерн Зайберт замість Урсули фон дер Ляєн  відмовляється від запрошення Володимира Зеленського бути присутнім на церемонії з приводу тридцятої річниці незалежності України 24 серпняу в Києві. А також на інавгураційному саміті Кримської платформи 23 серпня, яка буде спрямована на підвищення ефективності міжнародної відповіді на окупацію Криму Росією. 

«На жаль, президентка не може дати позитивної відповіді на ваше запрошення через особливо напружений графік у ці дні. Заздалегідь дякую за розуміння», - пише керівник апарату.

Лист підписаний на ім’я Президента України  рукою керівника апарату президента Єврокомісії Бьерна Зайберта. Помилка в першу чергу є дипломатичною, а вже потім політичною.

Зазвичай на лист глави держави відповідають іншим листом підписаним особою подібного рангу.   Президентку звинувачують у підриві іміджу Європейського Союзу.

Прес-секретар Комісії Ерік Мамер визнав у четвер, що лист справді існував, але заявив, що його не надсилали українському президенту. Він також зазначив, що голова Комісії відреагує на це запрошення. «Пані фон дер Ляєн підпише свою відповідь українському президенту, і вона забезпечить, щоб усі відповіді главам держав та урядів мали її підпис», - сказав він. 

Крім того,  Урсула фон дер Ляєн підтвердила, що вона не поїде до Києва наприкінці серпня, маючи вже інші зобов'язання. «Але Комісія буде представлена ​​на належному рівні», - зазначила вона.

На Кримському Саміті буде присутній Президент Європейської ради Шарль Мішель.

Автор: Діана Дринь

Політика, 21.04.2021 13:57