Приблизно 1,3 мільярда чоловік схильні до ризику зараження туберкульозом

19 ВЕРЕСНЯ 2018 08:49

Держави не вживають заходів, необхідних для повної ліквідації туберкульозу до 2030 року. Це захворювання, як і раніше входить в десятку основних причин смертності в світі. Уряду не виділяють достатніх коштів на боротьбу з ним. До такого висновку прийшли автори нової доповіді ВООЗ.

Незважаючи на те, що, починаючи з 2000 року, завдяки вжитим заходам вдалося зберегти життя 54 млн осіб, ситуація залишається кризовою. У новій доповіді Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) відзначається, що 1,3 млрд. чоловік можуть захворіти на туберкульоз протягом життя. Тільки в 2017 році на цю інфекцію, яка передається повітряно-крапельним шляхом і вражає легені, заразилися більше 10 мільйонів чоловік.

Експерти відзначають, що супутником туберкульозу є бідність і соціальні проблеми. Так, в Мозамбіку, в Південній Африці і на Філіппінах налічується 500 випадків туберкульозу на 100 тисяч чоловік, а в промислово розвинених країнах - менше 10 випадків на 100 тисяч жителів.

Ситуація серйозно ускладнюється поширенням туберкульозу, що не піддається лікуванню. У бацили туберкульозу виробляється резистентність до все більшої кількості існуючих ліків. Причому ця небезпека особливо велика в пострадянських країнах. У Росії, наприклад, в 2016 році частка нових випадків зараження на туберкульоз із множинною лікарською стійкістю склала 27 відсотків, а серед повторних випадків - 65 відсотків. Правда, в цілому, починаючи з пікового 2005 року, смертність від туберкульозу в Росії неухильно знижується.

«Неприпустимо, що мільйони людей хворіють хворобами, яким можна запобігти і вилікувати, і вмирають від них. Ми повинні об'єднати зусилля з метою викорінення туберкульозу, який веде до руйнівних соціальних і економічних наслідків...», - заявила представник ВООЗ Тереза ​​Касаева. Вона підкреслила, що діяти необхідно негайно - інакше навряд чи вдасться досягти поставленої ВООЗ мети: до 2030 року покінчити з туберкульозом.

Нова доповідь ВООЗ опублікований напередодні засідання високого рівня з питань боротьби з туберкульозом, який відбудеться 26 вересня «на полях» Генеральної Асамблеї ООН.

У червні на зустрічі з представниками неурядових організацій Генеральний секретар ООН заявив, що перемогти туберкульоз можна, лише усунувши соціальні причини хвороби - такі як злидні, нерівність і проблеми, пов'язані з міграцією. Глава ООН закликав забезпечити загальний доступ до послуг охорони здоров'я та подолати проблеми, пов'язані зі стійкістю бактерій до сучасних антибіотиків.

Суспільство, 19.09.2018 08:49