Приблизно 260 мільйонів дітей і підлітків позбавлені можливості отримати базову освіту

08 ВЕРЕСНЯ 2018 11:18

Грамотність - перший крок на шляху до свободи, до подолання соціальних та економічних бар'єрів. Про це заявила Генеральний директор ЮНЕСКО Одрі Азула з нагоди Міжнародного дня грамотності, який відзначається 8 вересня.

«Навчившись читати, ми знаходимо свободу на все життя», - писав у середині XIX століття чорношкірий американський письменник Фредерік Дуглас, який отримав свободу раб і видатний борець за скасування рабства. Цей заклик до звільнення за допомогою читання і, в більш широкому сенсі, за допомогою освоєння найважливіших навичок грамотності, звернений до кожного з нас», - сказала Генеральний директор ЮНЕСКО. 

Вона підкреслила, що грамотність - неодмінна умова розвитку кожної людини окремо і суспільства в цілому, є важливим знаряддям боротьби з бідністю і нерівністю, вона сприяє благополуччю і допомагає у вирішенні проблем в галузі охорони здоров'я та забезпечення повноцінного харчування. Але, незважаючи на це, людство як і раніше далеко від втілення в життя ідеї про світ, в якому кожна людина має базові знання і навички. 

Сьогодні можливості отримати базову освіту позбавлені понад 260 мільйонів дітей і підлітків. Шість з десяти дітей і підлітків, тобто близько 617 мільйонів чоловік, не володіють елементарними навичками читання і рахунку. 750 мільйонів чоловік з числа молоді та дорослих так і не навчилися читати і писати, при цьому дві третини з них складають жінки. 

Глава ЮНЕСКО вважає, що неграмотність не тільки в значній мірі обмежує можливості людини, а й породжує порочне коло соціального і гендерної нерівності. До того ж, за її словами, сьогодні, в умовах безперервно мінливого світу, вже недостатньо володіти традиційними знаннями. На додаток до цього необхідно володіти новими навичками в області цифрових технологій.

Світ, 08.09.2018 11:18