Природне середовище перетворюється в резервуар протимікробних речовин

06 ГРУДНЯ 2017 09:46

В останні роки довкілля все в більшій мірі стає резервуаром протимікробних речовин і резистентних хвороботворних мікроорганізмів. Потрапляють вони в природу зі стічними водами з фармацевтичних підприємств, з сільськогосподарськими та промисловими відходами. На звалищах виявляються прострочені або невикористані ліки. Про це йдеться в новій доповіді Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП), повідомляє TrueUA з посиланням на UN.

 Зазначається, що саме навколишнє середовище є ключовим фактором формування стійкості до антибіотиків. У всьому світі антибіотичні фармацевтичні препарати використовуються для лікування і профілактики бактеріальних інфекцій, що вражають людину, тварин і навіть рослини.

Поряд з цим вони застосовуються як стимулятори росту в тваринництві. Надмірне споживання антибіотиків веде до потрапляння їх у навколишнє середовище у вигляді відходів і підвищення стійкості до них.

Наприклад, на водоочисної станції в місті Патанчеру поблизу Хайдерабада в Індії очищенню піддаються стічні води, щодня утворюються на 90 фармацевтичних підприємствах. Потім ці води скидаються у водний басейн Ісакавагу, що живить багато річок. Група міжнародних дослідників провела аналіз вод, що скидаються і виявила, що один з антибіотиків широкого спектру дії, а саме ципрофлоксацин, містився в них в концентрації, достатній для щоденного лікування 44 тисяч чоловік. І цей випадок не поодинокий.

Станції з очищення води не в змозі видалити всі антибіотики і резистентні бактерії. Це означає, що антибіотики в істотних концентраціях можна знайти у багатьох річках, осадових породах і ґрунтах. Цей фактор є рушійною силою еволюції резистентних бактерій: лікарський засіб, колись захищала наше здоров'я, поступово його підриває.

Події, 06.12.2017 09:46