Клієнти "ПриватБанку" скаржаться через подвійне спитання комісії з карток: у чому причина і як не втратити кошти

Українці скаржаться, що під час оплати товарів та послуг карткою "Універсальна" від "ПриватБанку" комісія списується двічі. У фінансовій установі пояснили, що робити у такому випадку та як уникнути подвійного списання коштів.

Так, на порталі "Мінфін" клієнтка "ПриватБанку" зазначила, що під час оплати банківською карткою на "Новій Пошті" у неї двічі була знята комісія, хоча у банку запевняли, що розрахунок через банківські термінали відбувається без комісії. Зокрема, окрім ціни доставки та комісії у 417 гривень за переказ платежу, було додатково списано 101 гривню комісії.

"Замість оплати товару, банк провів цю операцію як переказ грошей на картку та списав комісію як з переказу на картку. Тобто комісію за переказ грошей з мене списали й пошта, і банк", — поскаржилася українка.

Жінка зазначила, що про подвійне списання коштів зі своєї картки дізналася випадково — через два дні після операції.

"Я рідко користуюсь цією картою і тримала на ній суму тільки на цю конкретну оплату. Тому зняття комісії без попередження чи згоди призвело до виникнення боргу, про який я могла б ще довго не дізнатись, мені б ще й % на комісію нарахували..." — зазначила вона.

Обурило громадянку й те, що запитання, як дізнаватись, коли комісія при оплаті є, а коли — немає, їй у банку порадили "при кожній оплаті питати касира, як налаштований їхній термінал, потім шукати актуальний файл з тарифами картки й роздивлятись, чи є комісія при цих налаштуваннях".

"А якщо касир в цьому питанні не розбирається, то викликати директорів закладів. Бо банк жодної відповідальності щодо інформування своїх клієнтів про наявність комісій не несе", — повідомила вона.

ПриватБанк

Скріншот з сайту "Мінфін"

Реакція "ПриватБанку"

На скаргу відреагувала прес-служба фінансової установи. Там пояснили, що "Нова Пошта" в POS-терміналах іншого банку ввела новий тип платежу, який не належить до торгівельного еквайрингу, а є переказом коштів між картками фізичних осіб (тобто за фактом відбувається операція зняття готівки і переказу на картку відправника посилки).

"Тому у випадку таких операцій у "ПриватБанку" діють стандартні тарифи. Якщо у вас виникли питання, чому був такий тип платежу — з даного питання необхідно звернутися за консультацією до "Нової пошти", — кажуть у банку.

Щоб уникнути подібних ситуацій, громадянам рекомендують оплачувати послуги за допомогою POS-терміналів "ПриватБанку". В такому випадку, переконують у банку, комісія утримуватися не буде.

Приватбанк

Скріншот з сайту "Мінфін"

Нагадаємо, "ПриватБанк" з початку 2022 року до квітня 2023-го примусово (за власною ініціативою) закрив рахунки 38,9 тисячі фізичним особам підприємцям. Як пояснили у правлінні фінансової установи, це було зроблено у зв'язку із вимогами фінансового моніторингу, а також непрацюючими рахунками.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 29.08.2023 06:13