Продавці зброї: Китай обігнав Росію

28 СІЧНЯ 2020 08:15

За даними новітнього дослідження SIPRI, чотири китайські компанії входять до двадцятки найбільших у світі продавців озброєнь.

Китай займає друге місце у світі з продажу зброї, обганяючи РФ, але поступаючись США. Як повідомляє портал НВ, про це свідчать дані нового дослідження Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру (SIPRI), що охоплює період 2015−2017 років.

Дослідники відзначили, що раніше через непрозорість ринку і відсутність надійної інформації вартість продажів зброї китайськими компаніями було важко оцінити. З цієї причини до топ-100 SIPRI — щорічний рейтинг 100 найбільших в світі компаній на ринку озброєнь — поки не включали китайські компанії.

Тепер SIPRI з різних джерел зібрав інформацію про чотири китайські компанії. Це — найбільший у КНР виробник авіатехніки Aviation Industry Corporation of China, держкорпорації Norinco (виробляє броньовані автомобілі і системи протиповітряної оборони), China Electronics Technology Group (сонари, радари і електронне військове обладнання), а також China South Industries Group (броньований автотранспорт).

Якби ці компанії були включені до топ-100 найбільших продавців зброї, то всі вони увійшли б до першої двадцятки, три з них потрапили б до топ-10, а загальний обсяг їх продажів становив би $54,1 млрд.

У 2017 році до топ-20 рейтингу SIPRI входили 11 компаній зі США, 6 з країн Західної Європи і 3 з Росії.

На відміну від більшості інших великих світових виробників зброї, китайські збройові компанії спеціалізуються в основному на одному секторі виробництва зброї, наприклад, AVIC виробляє в основному літаки і авіоніку.

Укроборонпром за підсумками 2018 року обійняв 71-е місце в світовому топ-100 продажів озброєнь.

Як повідомляв TrueUA, британці випробували танк для вуличних боїв.

Світ, 28.01.2020 08:15