Фото: rbc.ua

Прокурори САП передали до суду справу Коболєва

Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт у справі екс-голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва. Його обвинувачують у зловживанні службовим становищем.

Про це повідомили в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Прокурор САП за матеріалами досудового розслідування НАБУ скерував до суду обвинувальний акт. Коболєва підозрюють у присвоєнні незаконних премій. 

Крім того, колегія суддів Вищого антикорупційного суду у підготовчому судовому засіданні задовольнила клопотання прокурора і продовжила строк дії обовʼязків, покладених на обвинуваченого, який перебуває під заставою. 

Згідно із цими обмеженнями, Коболєв має:

  • прибувати за кожною вимогою слідчого та прокурора;
  • не виїжджати за межі України без дозволу;
  • інформувати про зміну місця проживання;
  • утримуватися від спілкування з низкою осіб;
  • здати на зберігання закордонні паспорти.

Нагадаємо, Коболєва судять за зловживання службовим становищем та забезпечення собі виплати премій майже на 261 мільйон гривень (еквівалент 10 мільйонів доларів). У зазначений термін він не вніс заставу в розмірі 229,248 мільйонів гривень, яку йому призначила Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду. Андрій Коболєв був зобов'язаний носити електронний браслет. 

Справа стосується Стокгольмського арбітражу у 2018-2019 роках, коли за результатами двох спорів на постачання і транзит газу суд ухвалив рішення, відповідно до яких "Газпром" мав доплатити "Нафтогазу" 2,56 мільярда доларів. Водночас арбітраж повністю відхилив вимоги "Газпрому" до "Нафтогазу" щодо умови "бери або плати" за період 2012-2017 рр. розміром 56 мільярдів доларів.

Як відомо, у квітні 2021 року Кабмін звільнив Коболєва з посади голови правління НАК "Нафтогаз України". Наступного дня було ухвалено рішення про обрання і призначення з 29 квітня Юрія Вітренка головою правління.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 30.11.2023 21:48