Психологи спростували теорію, яка визначала характер дитини

18 БЕРЕЗНЯ 2019 11:08

Є думка, що в сім'ях з кількома дітьми характер кожної дитини визначається багато в чому порядком його появи на світ.

Нове дослідження доводить: це лише міф, пише The Daily Mail. Взагалі теорія про зв'язок характеру дитини та її порядку серед братів і сестер народилася у Альфреда Адлера (сам був середньою дитиною в сім'ї) в 1920-х роках.

На його думку, старші діти жадають схвалення з боку батьків, середні діти незалежні і мають міцне здоров'я, а молодші діти доброзичливі.

У 1998 році Франк Саллоуей випустив книгу «Born To Rebel», в якій він заявив, що первістки дотримуються статус-кво, а молодші діти легко йдуть на ризик. У свою чергу, останні дослідження говорять: порядок появи на світло ніяк не впливає на схильність до ризикованої поведінки. Співробітники Інституту Макса Планка проаналізували дані 84 дослідників і 103 революціонерів з точки зору схильності до ризику.

Враховувалися результати опитувань декількох тисяч чоловік. І вони не виявили зв'язку порядку народження на світло і схильності до ризику. Аналогічна ситуація була із знаменитими людьми. Наприклад, Христофор Колумб був найстаршим з п'яти дітей і, згідно з теорією Саллоуея, мав би сидіти вдома. Революціонер Че Гевара теж був найстаршою дитиною з п'яти.

Суспільство, 18.03.2019 11:08