Рада Безпеки ООН обговорила інцидент з використанням хімічної речовини в Солсбері

15 БЕРЕЗНЯ 2018 13:34

За твердженням Великобританії, 4 березня в Солсбері Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були отруєні хімічною речовиною «Новачок».   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

Лондон вважає «дуже ймовірним», що відповідальність за цей напад несе Росія. Про це на засіданні Ради Безпеки ООН заявив виконуючий обов'язки Постійного представника Великобританії Джонатан Аллен.   

Постійний представник Російської Федерації при ООН Василь Небензя назвав звинувачення «голослівними і безпідставними».  

На засіданні Радбезу виконуючий обов'язки Постійного представника Великобританії при ООН Джонатан Аллен повідомив, що британська поліція провела ретельне розслідування, в ході якого було встановлено, що хімічна речовина, яка була використана в Солсбері, являє собою речовина нервово-паралітичної дії, що відноситься до класу бойових отруйних речовин, відомих під назвою «Новачок».  

Ця речовина, за словами представника Великобританії, була виготовлена в Радянському Союзі і успадкована Росією.   

Отруйні речовини класу «Новачок» представляють собою високотоксичні отрути, що перешкоджають нормальному функціонуванню нервової системи. За словами Джонатана Аллена, це не та зброя, яку могло бути виготовлено без участі держави.   

Вона, за словами посла, вкрай небезпечна і її виготовлення вимагає високого рівня знань і обладнання спеціальних державних лабораторій.  

 Результати свого розслідування влада Великобританії передали в Організацію по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) і попросили підключити її експертів з тим, щоб перевірити ці висновки.  

Він підкреслив, що в Лондоні вважають, що поясненням цій ситуації можуть бути лише два можливих сценарії: або російська держава на британській території вчинила прямий напад із застосуванням хімічної зброї, або Росія втратила контроль над своїми запасами отруйних речовин нервово-паралітичної дії.   

 Він нагадав про необхідність дотримуватися Конвенції про заборону хімічної зброї та сказав, що його країна дотримується зобов'язань, прийнятих в рамках цього договору.   

Джонатан Аллен нагадав, що у вересні 2017 року в Росії було знищено все арсенали хімзброї - на десять років пізніше, ніж того вимагала Конвенція.   

Посол зазначив, що Росія не задекларувала в ОЗХЗ речовину «Новачок» і засоби його виробництва, як того вимагає Конвенція.   

«А тим часом, ми знаємо від російського вченого Віла Мирзаянова про те, що речовина «Новачок» була розроблена ще Радянським Союзом, як частина арсеналу наступального хімічної зброї та успадковане Російською Федерацією», - сказав британський дипломат. Він додав, що, таким чином, Росія порушила положення Конвенції з хімічної зброї.  

Постійний представник Російської Федерації при ООН Василь Небензя відкинув всі ці звинувачення.  

Він підкреслив, що саме на прохання російської сторони нинішня зустріч Радбезу проходила в форматі відкритого засідання - Великобританія просила провести консультації за зачиненими дверима.   

Заяви, викладені в листі британської сторони, Небензя назвав «загрозою суверенній державі», яке йде врозріз з Статутом ООН.  

«Російська Федерація вважає абсолютно неприйнятними голослівні звинувачення, викладені в зверненні прем'єр-міністра Великобританії Терези Мей від 13 березня на ім'я Генерального секретаря ООН про нібито причетність нашої країни до застосування в Солсбері отруйних речовин, - заявив Небензя. - Від нас в ультимативній формі зажадали в 24-х годинний термін по суті зізнатися в скоєнні злочину і здійснити явку з повинною».  

За його словами, Росія «не розмовляє з іншими мовою ультиматуму і не дозволить, щоб з нею говорили в такому тоні».   

Він зажадав пред'явлення «матеріальних доказів» нібито виявленого російського сліду в данній «резонансній справі».   

«Без цієї заяви про наявність незаперечних даних в розрахунок прийматися не будуть», - підкреслив російський дипломат.  

Він зазначив, що в Російській Федерації не проводилися ніякі розробки під умовною назвою «Новачок», а радянські проекти з хімічною зброєю були припинені ще в 1992 році.   

У 2017 році в Росії завершили процес знищення всіх наявних запасів хімічної зброї, і це, як зазначив Небензя, підтверджено ОЗХЗ.  

Тим часом, він зазначив, що радянські розробки могли бути продовжені на заході.   

«У середині дев'яностих західні спецслужби вивезли на захід ряд наших фахівців - їх імена відомі, а також деяку документацію, і продовжили дослідження в даному напрямку, в тому числі у Великобританії і США» - повідомив Постпред

Російської Федерації. Більш того, за словами Небензі, щоб британські фахівці могли встановити, що в ході інциденту застосували саме «Новачок», їм обов'язково потрібно мати так званий контрольний стандарт.  

Дипломат також зазначив, що «після розслідування справи, засудження, відбуття терміну, помилування і видачі британській владі, Сергій Скрипаль не представляв ніякої загрози» для Росії, і мотивів для його усунення не було.

 

Події, 15.03.2018 13:34