Рада Безпеки ООН зібралася в новому складі

03 СІЧНЯ 2019 14:44

З 1 січня цього року Бельгія, Домініканська Республіка, Німеччина, Індонезія і Південна Африка зайняли крісла непостійних членів Ради Безпеки ООН. Термін їх повноважень - два роки. Домініканська Республіка, яка ніколи раніше за всю історію ООН не була членом Радбезу, відразу ж заступила на пост його голови.

Рада Безпеки ООН зібралася в новому складі. 31 грудня закінчилися повноваження п'яти непостійних членів цього органу, обраних на два роки, - Болівії, Ефіопії, Італії, Казахстану і Швеції.

Офіційна церемонія підняття прапорів - нововведення в ООН. Вперше вона була проведена в минулому році з ініціативи Казахстану.

У сьогоднішній церемонії взяли участь постпреди всіх п'яти нових непостійних членів Ради. Вони встановили свої прапори біля залу Радбезу поруч з прапорами п'яти постійних членів і п'яти раніше обраних непостійних.

У попередні роки прапори непостійних членів Ради виставляла і змінювала служба протоколу без офіційної церемонії. Казахська ініціатива стала тепер щорічною традицією Радбезу.

Рада Безпеки складається з п'ятнадцяти членів. Великобританія, Китайська Народна Республіка, Франція, Російська Федерація і Сполучені Штати Америки є постійними членами Ради. Десять непостійних членів обираються Генеральною Асамблеєю на два роки - по п'ять щорічно. Зараз в Раді, крім постійних членів, засідають представники Бельгії, Домініканської Республіки, Німеччини, Індонезії, Кот-д'Івуару, Кувейту, Перу, Польщі, Екваторіальної Гвінеї та Південної Африки.

Світ, 03.01.2019 14:44