Фото: Держпродспоживслужба

Рада "підігнала" українську рекламу під стандарти ЄС

Верховна Рада України 30 травня ухвалила в цілому законопроект про рекламу, який входить до рекомендацій Європейської комісії і є важливим для виконання кандидатом на вступ до Євросоюзу.

За законопроект №9206 про внесення змін до закону "Про рекламу" проголосували 298 народних депутатів. Він наближає національне законодавство до відповідного acquis ЄС у сфері аудіовізуальних послуг.

Серед іншого, законопроект передбачає:

  • встановлення критеріїв, за якими реклама вважається такою, що потрапляє під юрисдикцію України;
  • розширення заборони вміщувати в рекламі твердження та/або зображення, які є дискримінаційними та/або розпалюють ненависть, ворожнечу чи жорстокість до окремих осіб, чи груп осіб за ознаками, зокрема, віку, етнічної належності, сексуальної орієнтації, інвалідності, за іншими ознаками;
  • заборону будь-якої реклами резидентів країни-агресора;
  • уточнення регулювання соціальної реклами;
  • збільшення до 20% квоти реклами (яка розраховується не погодинно, а для часових проміжків з 06:00 до 18:00 та з 18:00 до 24:00) в лінійних аудіальних та аудіовізуальних медіа;
  • спрощення правил переривання рекламою трансляції фільмів (за виключенням серіалів та документальних фільмів), програм новин та програм для дітей (не частіше одного разу кожні 30 хвилин);
  • запровадження регулювання реклами на платформах спільного доступу до відео та спільного доступу до інформації, а також з використанням електронних комунікацій (месенджери, боти, віртуальна та доповнена реальність, будь-яких цифрових технологій), зокрема, обов'язковість маркування реклами, а також відповідність законодавству про рекламу, а також заборона спаму.

Народний депутат Ярослав Железняк повідомляв, що під час ухвалення законопроекту нардепи не підтримали поправку щодо заборони на викладку тютюнової продукції, яку погодив Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики.

"Була збита правка №174 про заборону викладки тютюнових виробів", — написав у Telegram народний депутат.

Зазначимо, що ухвалення закону про рекламу є однією із семи кандидатських рекомендацій Єврокомісії, які Україна має виконати для майбутнього відкриття переговорів про вступ до ЄС. У Євросоюзі цю сферу регулює Директива, тоді як в Україні нині — окреме законодавство.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що повноправним членом Європейського Союзу Україна зможе стати не раніше, ніж за шість років. Тобто аж у 2029 році.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.06.2023 06:48