Фото: Telegram-канал Верховної Ради

Рада відновила роботу Реєстру декларацій, але провалила голосування за важливу поправку

Верховна Рада ухвалила законопроект №9534 про відновлення електронного декларування під час воєнного стану. Проте парламентарі не підтримали поправку №371 — про негайне відкриття декларацій чиновників.

Про це повідомив народний депутат від партії "Голос" Ярослав Железняк. 

Законопроект "Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану" підтримали 329 парламентаріїв. За поправку №371 проголосували лише 199 народних депутатів, проте для її ухвалення необхідно 226 голосів. 

голосування у ВР

Фото: Telegram-канал Ярослава Железняка

За інформацією Железняка, відкриття декларацій підтримали:

  • "Слуга народу" — 117 депутатів;
  • "Європейська Солідарність" — 22;
  • "Батьківщина" — 5;
  • "Платформа за життя та мир" — 15;
  • "За майбутнє" — 8;
  • "Голос" — 17;
  • "Довіра" — 7;
  • "Відновлення України" — 1;
  • Позафракційні — 7.

Документ передбачає, щоб суб’єкти декларування, які виконують завдання в інтересах національної безпеки чи перебувають на територіях, які постраждали від агресії РФ проти України, подали декларацію протягом 90 днів з дня:

  • визначення дати завершення бойових дій;
  • завершення тимчасової окупації для тимчасово окупованих територій, на яких особа перебуває;
  • повернення до пункту постійної дислокації чи місця постійної роботи (крім ротації);
  • припинення або скасування воєнного стану.

Згідно із документом, це стосується лише суб’єктів декларування, зокрема: які для здійснення службових повноважень перебувають на територіях, на яких ведуться активні бойові дії; які перебувають на тимчасово окупованих територіях; з числа військовослужбовців ЗСУ та інших військових формувань, які беруть безпосередню участь у бойових діях; з числа співробітників органів, що здійснюють розвідувальну та/або контррозвідувальну діяльність та безпосередньо беруть участь у проведенні розвідувальних заходів; які направлені до інших держав для участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки.

Крім того, уточнюються дані про необхідність декларування об’єкта, що перебував у володінні. Він вказується в декларації у разі: якщо перебував у володінні або користуванні у сукупності не менше 183 календарних днів за звітний період та/або два місяці, що передували закінченню звітного періоду, та ринкова вартість користування таким об’єктом (незалежно від того чи користування платне або безоплатне) протягом періоду його користування перевищує 50 прожиткових мінімумів.

Документ також передбачає відновлення спецперевірок, скасованих через воєнний стан в Україні. Це також стосується тих, хто був призначений без них. Крім того, Железняк поінформував, що парламент підтримав 250 голосами поправку до документа №25, "про уникнення відповідальності, якщо на 1,3 мільйона гривень забув задекларувати майно".

За словами депутата, поправка №27 (про право забути, що задекларував майно на 1,3 мільйона гривень, і штраф — 17 тисяч гривень) набрала 199 голосів, тож не врахована. Поправка №112 (про те, що можна забути оренду) набрала 165 голосів — не врахована. Поправка №139 (про можливість не вносити в реєстр корупціонерів) набрала 161 голос — теж не врахована.

Очікується, що ухвалення закону сприятиме спрощенню притягнення до відповідальності за несвоєчасне подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і також підвищить ефективність впливу держави на забезпечення вимог фінансового контролю особами, які відповідно до частин першої та другої статті 45 Закону України "Про запобігання корупції" зобов’язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Нагадаємо, 5 вересня у Національному агентстві з питань запобігання корупції закликали Верховну Раду не руйнувати декларування та не приховувати від суспільства дані про осіб, які вчинили корупційні злочини.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 05.09.2023 16:45