Фото: ВРУ

Рада запустила процедуру розпуску Запорізької облради: повноваження виконуватиме ОВА

У четвер, 21 березня, Верховна Рада передала повноваження Запорізької облради до обласної військової адміністрації (ОВА). Рішення було ухвалено за поданням президента України Володимира Зеленського.

Про це повідомила прес-служба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

"Верховна Рада передала Запорізькій ОВА повноваження місцевої облради", — йдеться у повідомленні.

Дана постанова була ухвалена на пленарному засіданні 21 березня. Його підтримали 236 народних депутатів.

Зазначається, що бюджетні повноваження обласної ради були передані Запорізькій ОВА ще на початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Відтепер ОВА розглядатиме усі питання життєдіяльності області на час дії воєнного стану.

"Повноваження обласної ради будуть автоматично поновлені після завершення воєнного стану", — заявили в прес-службі.

Своєю чергою народна депутатка від фракції "Європейська Солідарність" Ірина Геращенко заявила, що Верховна Рада запустила процедуру розпуску Запорізької обласної ради.

"ВР прийняла постанову про здійснення Запорізькою обласною військовою адміністрацією повноважень, передбачених законом про правовий режим воєнного стану, запустивши розпуск Запорізької обласної ради", — написала вона у Telegram.

За її словами, цим рішенням "створюється прецедент розпуску місцевих рад на територіях, які не були окуповані та передача їх повноважень ВЦА".

"Це удар по самоврядуванню. Проблема в Запоріжжі дійсно існує, обласна рада не може зібратися вже два роки", — пояснила вона.

Геращенко наголосила, що потрібно припинити "повноваження колаборантів та корупціонерів в Запорізькій облраді та перезавантажити її роботу шляхом нових доброчесних депутатів". 

"ЄС" не голосувала за цю постанову. Бачимо великі загрози для децентралізації в подібних рішеннях. Ліквідацію Запорізької облради підтримали слуги, "Батьківщина", ОПЗЖ", — проінформувала нардепка.

Нагадаємо, 20 лютого у Вараші на Рівненщині, яке є містом-супутником Рівненської атомної електростанції, утворили міську військову адміністрацію. Відповідний указ підписав президент України Володимир Зеленський.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.03.2024 18:32