Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Reuters: Індія купуватиме дешеву російську нафту, доки на неї немає санкцій

Делі продовжуватиме закуповувати нафту у російських компаній, яким не заборонено здійснювати такі продажі. Нафта з РФ має попит в Індії через її низьку вартість.

Про це у середу, 18 вересня, заявив міністр нафти Індії Хардіп Сінг Пурі, пише Reuters. 

Міністр наголосив, що санкції західних країн, які були запроваджені проти Росії через її вторгнення до України, обмежили ціну, яку Москва може стягувати за свою сиру нафту. Зокрема, Індія готова купувати нафту та газ за найнижчими цінами у будь-кого.

"Якщо суб'єкт не перебуває під санкціями, немає жодних сумнівів, що я буду купувати у найдешевшого постачальника", — додав він.

За словами Пурі, російську нафту купують японські підприємства, а тому цю сировину у держави-агресора купує не лише Індія. Видання зауважує, що Індія є одним із найбільших у світі споживачів енергії. Ця країна шляхом імпорту забезпечує 88% своїх потреб у нафті. Також Пурі зауважив, що споживання енергії зростатиме внаслідок збільшення використання природного газу та відновлюваних джерел.

Делі посідає третє місце у світі за споживанням та імпортом нафти. Держава має річну потужність перероблювання нафти близько 252 мільйони метричних тонн або понад п'ять мільйонів барелів на день і планує її розширяти. До 2030 року Індія планує збільшити споживання газу до 15% у структурі енергетичного балансу, але швидкість змін залежить від цін.

"Якщо ціни на газ стабілізуються і впадуть, то його частка в нашому енергетичному балансі зросте", — додав Пурі.

Міністр зауважив, що його країна також веде переговори з п'ятьма найбільшими нафтогазовими компаніями світу щодо можливості розвідки вуглеводнів в Індії.

Нагадаємо, раніше представник Чехії з енергетичної безпеки Вацлав Бартушка повідомляв, що для його країни не буде проблемою ймовірне припинення транзиту російської нафти через територію України трубопроводом "Дружба" наступного року. За словами посадовця, Київ раніше попереджав про можливу зупинку у постачанні нафти з Росії через свою територію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 19.09.2024 01:47