Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

"Це не проблема": у Чехії зробили заяву щодо припинення транзиту російської нафти через Україну

Для Чехії не буде проблемою ймовірне припинення транзиту російської нафти через територію України трубопроводом "Дружба" наступного року.

Про це повідомляє Reuters, посилаючись на слова представника Чехії з енергетичної безпеки Вацлава Бартушку.

Посадовець прокоментував слова радника голови Офісу президента України Михайла Подоляка про те, що потоки російської нафти можуть припинитися з січня наступного року. За словами Бартушки, Україна раніше попереджала про можливу зупинку у постачанні нафти з РФ через свою територію.

"Це вже не вперше, цього разу, можливо, серйозно — побачимо. Для Чехії це не проблема", — наголосив він.

Видання додає, що задля подолання наслідків залежності країни від нафти, яка постачається з РФ трубопроводом "Дружба", чеський державний оператор трубопроводів Mero інвестував у підвищення потужності трубопроводу TAL, який йде з Італії до Німеччини та з’єднується з трубопроводом IKL, який постачає блакитне паливо до Чехії. Водночас чеський державний оператор трубопроводів наголошує, що планує досягти незалежності Праги від російської нафти з початку 2025 року, хоча модернізація трубопроводу TAL буде завершена у 2025 році. 

"З наступного року збільшення потужностей вистачить для загальних потреб двох нафтопереробних заводів країни, що належать польській Orlen до восьми мільйонів тонн нафти на рік", — додає Reuters. 

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський повідомляв, що наразі договір про транзит російського газу через територію України усе ще залишається чиннимОднак українська влада не планує продовжувати такі угоди з країною-агресоркою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 31.08.2024 03:24