Фото: dp.tax.gov.ua

Угорщина домовилась про транзит російської нафти через Україну, — Bloomberg

Угорська енергетична компанія Mol Nyrt домовилася про безперервне постачання російської нафти через трубопровід, що проходить через територію України, та уклала відповідну угоду.

Про це повідомляє Bloomberg.

Згідно з документом, компанія Mol, яка контролює нафтопереробні заводи в Угорщині та Словаччині, візьме на себе постачання сирої нафти на кордоні Білорусі та України з 9 вересня. У агентстві зауважили, що до цього за постачання сирої нафти в пункти в Угорщині та Словаччині поблизу кордону з Україною відповідала Росія.

"Нова угода забезпечує стале рішення для транспортування нафти через нафтопровід "Дружба", — заявив віце-президент Mol з питань Downstream Габріель Сабо. 

Натомість у Mol не уточнили, яка саме компанія здійснюватиме постачання нафти. Водночас у Bloomberg додали, що після того, як Україна в липні посилила санкції проти "Лукойлу", Угорщина та Словаччина отримували нафту від таких виробників, як "Татнєфть".

Нагадаємо, в середині липня Словаччина й Угорщина заявляли про зупинку Україною транзиту нафти компанії "Лукойл". Причиною стали санкції, запроваджені Києвом проти цієї російської компанії. Хоча Будапешт стверджував, що рішення України порушує Угоду про асоціацію, з цим не погодилися в Європейському Союзі.

Після припинення транзиту нафти російського "Лукойлу" в Європі запропонували Угорщині отримувати її через Хорватію. Однак угорський міністр закордонних справ Петер Сійярто назвав цю країну "ненадійною". Така заява обурила Загреб — там заявили, що це політично глибоко образлива заява, яку не очікували почути від країни, на недоброзичливі кроки якої Хорватія вже давно реагує вкрай стримано та помірковано.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 09.09.2024 21:59