Фото: mil.in.ua

Резніков розповів про судову тяганину з компаніями, які не виконали поставки зброї

Міністр оборони Олексій Резніков переконаний, що Україні вдасться через суд повернути зброю за невиконаними наразі контрактами низкою компаній. Про це він заявив, коментуючи публікації у ЗМІ, що українські державні компанії, які займаються міжнародними закупівлями зброї, у 2022 році отримали майже 9 мільярдів гривень за контрактами Міноборони й не виконали поставки, через що міністерство з ними судиться.

Так, в ефірі телемарафону він пояснив, що Міноборони судиться зі всіма постачальниками, які не виконують своєчасно контракти. За словами Резнікова, ЗМІ писали лише про державні компанії-постачальники, тоді як партнерами Міноборони по контрактах є й іноземні постачальники. Ці справи перебувають або в процесі подання позовів, або розглядаються в судах.

"Контракти укладалися в кінці лютого і в березні, згадайте ті умови — ми купували все, що було можливо. Самі постачальники домовлялися з продавцями зброї, амуніції по всьому світу. Але на ринку, як з’ясувалося, не всі порядні люди, і їх контрагенти виявилися непорядними або в деяких країнах стало обмеження по видачі ліцензій. Тому багато цих контрактів, по яких є заборгованість, не є сумнівними", — сказав він.

Резніков зауважив, що Міноборони зобов’язане подати на таких постачальників до суду й вже має позитивні рішення по цих справах, але вони своєю чергою судяться зі своїми контрагентами в тих інших країнах, примушуючи їх виконати забезпечення контракту, поставити або снаряди, або зброю. Він висловив сподівання, що навіть якщо не вдасться повернути неотримане коштами, то це можна буде зробити зброєю.

Нагадаємо, за даними УП, на початку 2023 року Міністерство оборони почало подавати судові позови проти державних постачальників. Станом на 23 травня журналістам вдалось відшукати в судовому реєстрі щонайменше 30 таких позовів. Загальна сума позовів за простроченими контрактами, які "засвітили" в реєстрі, — 8,9 мільярда гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.05.2023 05:18