Рік президенства позаду. Макрон в масштабі Євросоюзу

08 ТРАВНЯ 2018 11:37

Еммануель Макрон стверджує, що він рік тому обрався в президенти, не вдаючись до популізму і не спираючись на націоналізм. І європейські країни, які страждають від цих явищ, проявили готовність слідувати за Францією,передає TrueUA з посиланням на France 24  

Їх лідери дали кредит довіри 40-річному екс-міністру економіки. Макрон запропонував в Страсбурзі проект ліберального розвитку ЄС.  

Брюссельський політолог зазначає, що Париж вибився в головні європейські столиці, але запропонувавши не так вже й багато свіжих ідей:  

«Макрон досяг певного успіху в заохоченні зовнішніх інвестицій, захисту прав робітників, відряджених до інших країн, і зумів представити це своєю особистою політичною перемогою, хоча багато почалося і було зроблено до нього, - сказало Шарль де Марсійі. - Щодо угод про вільну торгівлю, по відносинам з Дональдом Трампом, з питань безпеки і оборони, ми бачимо, що Макрон приніс дещо нове, але його основна заслуга в тому, що ці питання чітко вписані в європейський порядок денний».  

Французький керівник зумів залучити колег в розробці механізму порятунку грецьких та інших банків, що знаходяться на межі банкрутства. Але пріоритетом для ЄС він називав загальну реформу зони євро, а її запустити не вдалося.  

«Перша невдача пов'язана з багаторічним фінансовим планом, інакше кажучи бюджетом Євросоюзу на 2021-2027 роки, - продовжував глава брюссельського відділення Фонду Роберта Шумана. - Франція пропонувала створити бюджет тільки для Єврозони. Цього не вийшло».  

Інший учасник франко-німецького «тандему», канцлер Ангела Меркель, політично ослабла після виборів. Члени її правлячої коліаціі скептично ставляться до пропозицій Макрона.   

Проте, французькому президентові багато вдячні за його спроби оживити європейський проект.

 

Світ, 08.05.2018 11:37