Мінцифри створює систему еАкциз: як зміниться ринок тютюну та алкоголю

Ринок тютюну та алкоголю без контрабанди: споживачі зможуть перевіряти легальність продукції у "Дії"

Українська влада працює над впровадженням системи "еАкциз", яка повинна перешкодити контрабанді тютюнової та алкогольної продукції.

Про це повідомив віце-прем'єр, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. За його словами, Кабмін ухвалив нормативно-правові акти про порядок функціонування системи "еАкциз". 

"Наближаємо запуск цифрового продукту для боротьби з тіньовим ринком алкоголю та тютюну. Ці документи, по суті, регулюватимуть використання "еАкцизу" бізнесом, держорганами та громадянами. Важливий етап підготовки до запуску", — зазначив він.

Федоров зазначив, що лише за 2023 рік держава втратила понад 30 мільярдів. "еАкциз" замінить цю ситуацію — українці перевірятимуть легальність продукту через "Дію". На кожному офіційному продукті буде електронний акциз з унікальним кодом. Бізнес отримуватиме акцизні марки без бюрократії та візитів до податкової служби, швидко та прозоро.

"Цифровізація сфери допоможе зекономити мільярди бюджету, тому продовжуємо готуватися до запуску "еАкцизу", — додав міністр.

Нагадаємо, у вересні в Україні запрацювала Єдина державна електронна система дозвільних документів. На порталі "Дія" відтепер доступна послуга з реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 04.10.2024 16:24