Фото: прес-служба Мінцифри

"єДозвіл": у "Дії" з'явилася перша послуга для підприємців

В Україні запрацювала Єдина державна електронна система дозвільних документів ("єДозвіл"). На порталі "Дія" відтепер доступна послуга з реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці. 

Про це повідомляє прес-служба Міністерства економіки.

"У межах проекту "єДозвіл" для бізнесу стала доступною перша послуга — декларація відповідності матеріально-технічної бази вимогам охорони праці", — йдеться у повідомленні.

Так, раніше реєстрація цього документу територіальним центром Держпраці могла тривати до п’яти днів. Тепер підприємці можуть подати його за лічені секунди. "єДозвіл" працює, як частина комплексної послуги "е-Підприємець" на порталі "Дія".

"Завдяки "єДозволу" підприємці зекономлять робочий час, який раніше витрачали на оформлення та отримання ліцензій, висновків, декларацій та інших дозвільних документів. Ці зміни будуть корисними для доволі широкого кола підприємців. Минулого року таку декларацію подали понад 13,2 тисячі підприємців, за сім місяців цього року — майже вісім тисяч. Ми очікуємо, що такий діджитал інструмент полегшить роботу бізнесу", — зазначила перша віцепрем’єр-міністерка України — міністерка економіки України Юлія Свириденко.

У Мінекономіки підкреслили, що через неправильне заповнення декларацій декому повертали документ і процес доводилося починати спочатку. В "єДозволі" подати неправильно оформлену декларацію неможливо. Алгоритм побачить помилку та вкаже при заповненні на неї, щоб її одразу можна було виправити. Якщо система прийняла декларацію — повернень не буде.

Щоб скористатися послугою потрібно:

  1. Авторизуватись на порталі "Дія".
  2. Перейти в розділ "Послуги".
  3. Знайти комплексну електронну публічну послугу "е-Підприємець" та перейти в послугу.
  4. Обрати послугу  з реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці через помічника або з переліку доступних послуг у складі комплексної електронної публічної послуги "е-Підприємець".
  5. Заповнити заяву на отримання комплексної електронної публічної послуги "е-Підприємець" та підписати заяву.

Декларація відповідності матеріально-технічної бази — це документ, який мають подавати до Держпраці підприємства, що оперують важкими машинами та механізмами.

Нагадаємо, українські підприємці, яким не виповнилось 25 років, можуть отримати грантову допомогу на суму до 150 тисяч гривень у межах державної програми "Власна справа". Для цього не обов'язково створювати робочі місця — достатньо лише зареєструватись як фізична особа-підприємець.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 19.09.2024 19:59