Фото: соцмережі

У "Дії" вже доступні гранти на навчання для студентів-контрактників: як скористатися сертифікатом

Міністерство освіти та науки України запустило механізм надання державних грантів на здобуття вищої освіти через "Дію". Сертифікат частково або повністю покриє вартість навчання.

Про це повідомила прес-служба Міністерства цифрової трансформації.

"Запустили в "Дії" новий сервіс — державні гранти на навчання. Студенти, які вступили на контрактну форму навчання, уперше отримають фінансову підтримку від держави. Грант частково або повністю покриває вартість навчання. Це поширена світова практика, яка діє в США та Європі, і вперше цього року — в Україні", — йдеться у повідомленні.

Гранти доступні студентам, які навчаються за денною або дуальною формою на бакалавра чи магістра медичного, ветеринарного, фармацевтичного спрямування і вже підписали контракт з університетом-учасником програми.

"Цього року ми впроваджуємо гранти на навчання. Історія з грантами революційна для української системи освіти. Для молоді це можливість вивчитися на омріяну професію, а не обирати ту, на яку вистачить грошей для контракту. Для університетів гранти — це мотивація стати кращими й боротися за кожного студента. Такий підхід має стимулювати конкуренцію між ЗВО, й університети почнуть більше дбати про якість освіти, викладацький склад, розвиток науки та інновацій", — заявив віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Яку суму можна отримати?

Розмір гранту від держави залежить від бала на НМТ з будь-яких двох предметів та коефіцієнта спеціальності:

  • на 150 балів і більше — грант від 15 000 гривень;
  • на 170 балів і більше — грант від 25 000 гривень.

Грант присвоюється на навчальний рік і виплачується університету двома частинами — на два семестри.

Як скористатися сертифікатом:

  1. Оновити "Дію".
  2. Знайти в переліку документів "Сертифікат" на навчання.
  3. Натиснути "Отримати грант".
  4. Із 15 вересня до 5 листопада активувати грант "Дія.Підписом".
  5. "Дія" сповістить, коли університет отримає гроші з гранту.

У Мінцифри зазначили, що сертифікат щороку формуватиметься в "Дії". У центрі системи вищої освіти має бути студент, а не університет.

"Такий підхід — про рівний доступ до освіти для всіх студентів незалежно від фінансових можливостей. Також це додатковий стимул для учнів краще навчатися, щоб отримати допомогу від держави на вищу освіту", — додали у відомстві.

як отримати грант на навчання

Фото: Мінцифри

Нагадаємо, раніше комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій рекомендував скасувати вручення у школах і виготовлення золотих і срібних медалей державного зразка. Це дозволить зекономити бюджетні кошти та відійти від традицій пострадянських країн.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 16.09.2024 15:20