Фото: uainfo.org

В Україні хочуть скасувати золоті й срібні медалі у школах

Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій рекомендував скасувати вручення у школах і виготовлення золотих і срібних медалей державного зразка. Це дозволить зекономити бюджетні кошти та відійти від традицій пострадянських країн.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила секретар комітету, народний депутат Наталія Піпа.

Вона зазначила, що за останні роки в Україні фіксувалось збільшення кількостей медалей, але водночас освітні розриви та зниження рівня знань випускників шкіл за час ковіду і великої війни. Цей анахронізм, за словами Піпи, ще існує лиш у пострадянських країнах.

"Таким чином кошти держбюджету будуть зекономлені. Школи можуть відзначати тих, хто найкраще вчиться власними відзнаками", — написала вона.

Як повідомляв освітній омбудсмен, у 2023 році держава витратила 1,8 мільйона гривень на закупівлю 21,3 тисячі медалей, а у 2022 році — 1,77 мільйона ​​гривень на закупівлю 20,6 тисячі медалей. При цьому отримання медалі не дає абітурієнту особливих переваг під час вступу.

Нагадаємо, міністр освіти та науки Оксен Лісовий повідомляв, що в Україні закон про освіту і його кінцеві положення передбачають підняття заробітної плати вчителям до трьох прожиткових мінімумів. Водночас це можна буде реалізувати тоді, коли бюджет отримає хоча б 50-60 мільярдів додаткових коштів.

Своєю чергою уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що згідно із законодавством, українські вчителі мають отримувати щонайменше 24 тисячі гривень на місяць, проте насправді освітяни мають значно меншу заробітну плату.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.09.2024 13:23