Фото: Мустафа Найєм\Facebook

"Рішення прийняв самостійно": Найєм підтвердив своє звільнення з Агентства відновлення

Голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафа Найєм підтвердив, що полишає посаду.

У своєму дописі на власній Facebook-сторінці посадовець заявив, що звільняється через системні перешкоджання його роботі.

"Я залишаю посаду голови Агентства відновлення. Рішення прийняв самостійно через системні перешкоджання, які не дають подальшої можливості ефективно виконувати свої повноваження", — зазначив Найєм.

За словами Найєма, команда Агентства почала стикатися з постійною протидією у листопаді минулого року. Спочатку Агентству скасували бюджет на проекти з відновлення та утримання доріг.

"Нам повністю скасували бюджет на проекти з відновлення та утримання доріг. Я усвідомлюю обмеженість ресурсів та важливість військових витрат. Але скасування коштів на утримання інфраструктури неминуче позначиться в першу чергу на стані доріг оборонного значення і, як наслідок, на всій військовій логістиці. Якщо це не зміниться, наступного сезону нас чекає ускладнення військової логістики та експорту продукції", — розповів посадовець.

Далі, як зауважив Найєм, Агентство відновлення почали "кошмарити" бюрократією, коли документи на оплату захисних споруд, фортифікацій або відновлення погоджувалися в уряді місяцями.

"Все це має наслідки, про які я неодноразово офіційно повідомляв. Невчасна оплата роботи підрядників підриває довіру до держави; затримка з фінансуванням — сповільнює, а у деяких напрямках — повністю зупинило будівельні роботи, а це — втрата довіри і ринку, і місцевої влади, і громадян. Але головне, що усе це негативно впливає на обороноздатність країни, логістику вантажів, захист критичної інфраструктури та експорт наших товарів. Зрозуміло, що такі дії рано чи пізно мають спричинити критику нашої команди і невдоволення міжнародних партнерів", — розповів він.

Ще однією причиною для звільнення стало те, що з початку року Агентству суттєво обрізали зарплату — більшості співробітників було урізано до 68% зарплати.

"У нас не було космічних зарплат — старший спеціаліст Агентства отримував трохи більше ніж 30 тисяч гривень, а зараз — 14. Внаслідок цього з початку року ми вже втратили 25% нашого колективу, про що я неодноразово писав листи Прем’єр-міністру України, СБУ, НАЗК та Міністерству фінансів, і про що неодноразово говорилося послами G7 на зустрічах з головою Уряду. Вважаю, що це було зроблено умисно, щоб в Агентстві, яке певною мірою стало взірцем побудови процесів з "0", просто не залишилося фахових і вмотивованих людей, а саме Агентство визнали неефективним та непотрібним", — заначив посадовець.

Нагадаємо, 9 червня, аналітики видання Bloomberg заявили, що голова Державного агентства відновлення й інфраструктурних проектів Мустафа Найєм пропустить цьогорічну презентаційну конференцію для донорів. Це відбудеться через внутрішньополітичні суперечки та може створити враження, що нібито відновлення не є пріоритетом для Києва. Наголошувалося, що прем'єр-міністр Денис Шмигаль заблокував участь Найєма.

Сам Найєм повідомив, що планував взяти участь у панельних дискусіях, а також у зустрічі, організованій PricewaterhouseCoopers LLP з більш ніж 100 німецькими компаніями, щоб обговорити перспективи, виклики та прозорість відбудови України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.06.2024 13:37