Мустафа Найєм. Джерело: zn.ua

Український топ-чиновник із питань відновлення пропустить важливий форум у Німеччині: в Європі занепокоєні, — ЗМІ

Голова Державного агентства відновлення й інфраструктурних проектів Мустафа Найєм пропустить цьогорічну презентаційну конференцію для донорів. Це відбудеться через внутрішньополітичні суперечки та може створити враження, що нібито відновлення не є пріоритетом для Києва.

Таку думку висловили аналітики видання Bloomberg.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заблокував участь Найєма, досі немає в уряді міністра інфраструктури після звільнення у травні Олександра Кубракова.

Редакція zn.ua отримала документ, що підтверджує відмову Шмигаля голові Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури у відрядженні до Берліна.

Документ, який свідчить про відмову Шмигаля про відрядження Найєма. Джерело: zn.ua

Документ, який свідчить про відмову Шмигаля про відрядження Найєма. Джерело: zn.ua

"Прем'єр-міністр особисто відхилив моє прохання про відрядження до Берліна без пояснення причин", — повідомив Найєм агентству Bloomberg, зазначивши, що Державне агентство з розвитку інфраструктури та реконструкції "не буде присутнє" на конференції.

Найєм повідомив, що планував взяти участь у панельних дискусіях, а також у зустрічі, організованій PricewaterhouseCoopers LLP з більш ніж 100 німецькими компаніями, щоб обговорити перспективи, виклики та прозорість відбудови України.

Щорічна Конференція з питань відновлення України відбудеться 11-12 червня в Берліні. Захід покликаний мобілізувати міжнародну підтримку для відновлення країни після руйнувань, спричинених повномасштабним російським вторгненням.

Очікується, що президент Володимир Зеленський відкриє захід разом з канцлером Німеччини Олафом Шольцом і президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн.

"Хоча серед учасників конференції понад 20 українських високопосадовців, включно з міністрами економіки, фінансів, охорони здоров'я та закордонних справ, а також виконувачем обов'язків міністра інфраструктури, рішення заблокувати участь Найєма та не призначити постійного міністра може створити враження, що український уряд не розглядає відбудову як нагальну проблему", — вважає Bloomberg.

Журналісти видання зазначили, що "репутація України похитнулася через корупційні скандали, що ускладнює спроби залучити міжнародну підтримку". За оцінками Світового банку, зробленими в лютому 2024 року, коли війна пішла на третій рік, країна потребує щонайменше 486 мільярдів доларів на відновлення. Ця цифра різко зросла після того, як Росія з кінця березня посилила ракетні атаки на об'єкти української енергосистеми.

Нагадаємо, що 11 квітня Верховна Рада викликала до сесійної зали парламенту на той момент міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова, а також голову Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафу Найєма.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.06.2024 21:40