Давид Арахамія. Фото з Telegram

Робота компанії Archer внаслідок обшуків не порушена, — Арахамія

Очільник фракції партії "Слуга народу" Давид Арахамія повідомив, що роботу компанії Archer (єдиний в Україні виробник охолоджених тепловізійних прицілів) не порушено внаслідок проведених Національним антикорупційним бюро обшуків.

Про це він написав у Telegram за результатами закритої наради Комітету парламенту з питань національної безпеки оборони та розвідки з представниками НАБУ, Міністерства оборони та керівництвом Archer.

Нардеп зазначив, що учасники наради дійшли таких висновків: "НАБУ діяло у межах закону, своїх повноважень та підслідності. З урахуванням міжнародного аспекту цієї справи, уникнути обшуків їм би не вдалося і вони повинні були реагувати. Обшуки проходили максимально коректно, носії інформації копіювалися, вилучалися лише ті носії, до яких не вдалося отримати доступ для копіювання. Такий же підхід застосовувався і до фізичних носіїв (сейфів). Найголовніше — роботу підприємства не порушено, воно продовжує працювати безперебійно, відвантажує продукцію та здійснює іншу діяльність".

Також зазначається, що за поточними замовленнями у Міністерстві оборони "необґрунтованих затримок із виконанням замовлень не виявлено".

"На комітеті ми висловили підтримку виробнику, пояснили НАБУ, що це стратегічний постачальник критично важливої продукції й необхідно максимально дбайливо ставитися до можливих перебоїв у роботі підприємства", — наголосив Арахамія.

Він додав, що керівництво НАБУ своєю чергою пообіцяло виконувати свою роботу "з мінімальними незручностями для підприємства".

"Далі спостерігатимемо за цим кейсом та інформуватимемо суспільство", — резюмував політик.

Обшуки в Archer

Національне антикорупційне бюро 6 жовтня провело обшуки в офісах та місцях проживання співробітників єдиного в Україні виробника охолоджених тепловізійних прицілів Archer. Робота компанії на цей час призупинялась. Керівник Archer Олександр Яременко повідомляв, що під час обшуків представники НАБУ вилучили телефони, комп’ютери та документи, що стосуються виконання державних контрактів. Компанія добровільно передала техніку, всі паролі й документи.

Водночас у НАБУ запевнили, що одна з компаній уклала низку контрактів на постачання Силам оборони тепловізійних приладів. Загальна сума контрактів — майже 1,5 мільярда гривень, з яких компанія отримала передоплату (від 80 до 100%). Попри це, відбулось порушення строків постачання на понад дев'ять місяців, що призвело до несвоєчасного отримання ЗСУ техніки необхідної у боротьбі з агресією РФ. Крім того, за даними Антикорупційного бюро, станом на початок серпня компанія так і не поставила продукцію на суму майже 200 млн грн. Це обумовило подання Міністерством оборони України позову про стягнення дебіторської заборгованості та штрафних санкцій.

Нагадаємо, у день обшуків в Archer Давид Арахамія ініціював слухання парламентського комітету з нацбезпеки, оборони та розвідки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.10.2023 02:21