Фото ілюстративне. Джерело: uatv.ua

Росія хоче підірвати українську економіку виходом із "зернової угоди", — британська розвідка

Вийшовши із "зернової угоди", Росія прагнула підірвати економіку України під час війни. За рахунок альтернативних маршрутів дуже важко компенсувати морські шляхи експорту продовольства.

Такий висновок зробило Міністерство оборони Великої Британії, посилаючись на дані розвідки.

У британському Міноборони зазначили, що успішний експорт українського зерна під час Чорноморської зернової ініціативи допоміг знизити світові ціни та відсутність продовольчої безпеки.

Під час ініціативи понад 32 мільйони тонн продуктів харчування потрапили на світовий ринок, а індекс цін на продовольство впав на 23% від свого піку в березні 2022 року.

Країни, що розвиваються, особливо виграли від нижчих цін, а також від прямого імпорту зерна з України.

"Вихід Росії з Чорноморської зернової ініціативи зменшив український експорт, що є очевидним намаганням підірвати українську економіку та її здатність підтримувати військові зусилля", — наголосили в Міністерстві оборони Великої Британії.

За інформацією британців, аграрний сектор становив 40% довоєнного експорту України, він залишається життєво важливим; Експорт продовольства склав 28 мільярдів доларів 2021 року.

"Україна досягнула певних успіхів, використовуючи альтернативні методи, такі як річковий, залізничний та автомобільний експорт свого зерна; однак малоймовірно, що це відповідатиме пропускній здатності чорноморських експортних шляхів", — підсумували в британській розвідці.

Міністерство оборони Великої Британії про "зернову угоду"

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Нагадаємо, що Велика Британія використовуватиме дані військової розвідки та спостереження для моніторингу російської діяльності в Чорному морі, щоби стримувати будь-які російські удари по цивільних суднах, що транспортують зерно.

Прем’єр-міністр Ріші Сунак під час поїздки до Індії на зустріч лідерів G20 оголосив про низку заходів, які допоможуть усьому світу боротися з "використанням зерна як зброї" Володимиром Путіним.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.09.2023 15:03