Зустріч Ердогана та Путіна. Джерело: UAinfo

Чому дружня зустріч Путіна з Ердоганом турбує Захід: роз'яснення The New York Times

Країни Заходу стурбовані дружньою зустріччю президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана та російського диктатора Володимира Путіна. Лідери двох країн у російському Сочі обговорювали подальше розширення партнерства між своїми державами.

Про це повідомляє The New York Times. За даними видання, ще декілька місяців тому багато хто на Заході вважав, що Ердоган може відійти від своїх надто близьких відносин з Путіним.

За словами президентів, вони збільшуватимуть торгівлю та працюватимуть разом у питаннях енергетики, попри спроби союзників Ердогана по НАТО підірвати російську економіку та обмежити її доступ до світових енергетичних ринків.

Вони також обговорювали дуже гостру геополітичну тему — відновлення угоди щодо дозволу на експорт українського зерна через Чорне море.

"Спільна поява лідерів ясно показала, що їхні відносини тривають і, швидше за все, продовжуватимуть розвиватися, головним чином тому, що обидві сторони можуть більше отримати від партнерства, ніж втратити", — пише NYT.

У той час як Росію ізолювали від Заходу, Туреччина стала життєво важливим каналом, відмовившись приєднатися до західних санкцій і продовжуючи доставляти вкрай необхідні товари до Росії. Для Туреччини, яка бореться з економічною кризою, Росія виявилася рятівним ринком та зміцнила економіку країни за допомогою відстрочених платежів за газ і депозитів у центральному банку.

Турецькому лідеру вдалося вжити заходів, щоб догодити своїм союзникам по НАТО, наприклад, погодившись прийняти Швецію в НАТО та зустрітися Байденом, не ставлячи під загрозу численні переваги своїх відносин з Путіним.

Путін також виграє від свого відкритого спілкування з лідером країни НАТО, оскільки це дає йому непрямий спосіб донести свої погляди до решти Альянсу.

Ердоган зайняв досить складну позицію, засудивши вторгнення Росії та пропонуючи допомогу Україні, одночасно розширюючи економічні зв’язки своєї країни з Росією.

Своєю чергою Путін відзначив зростання товарообігу між Росією і Туреччиною за останні роки. Він згадав статус Туреччини як найкращого місця для російських туристів, яким зараз важко подорожувати кудись по Європі. Близько п'яти мільйонів росіян відвідали Туреччину минулого року, сказав Путін.

Дві країни дедалі активніше співпрацюють в енергетичних питаннях і планують це робити в майбутньому. Минулої зими Москва дозволила Ердогану відстрочити платежі за російський газ і дозволила турецькому уряду здійснювати деякі платежі не в доларах, послаблюючи тиск на резерви країни.

Однак енергетичні експерти поставили під сумнів життєздатність пропозиції Путіна, спрогнозувавши, що ЄС не схвалить нові російські газопроводи або спробує збільшити постачання до Європи.

Європа доклала значних зусиль, щоб зменшити свою залежність від імпорту російського газу та знайти альтернативні джерела, наприклад постачання скрапленого природного газу зі Сполучених Штатів, Катару та інших країн.

Нагадаємо, в середині серпня стало відомо, що Російська Федерація, Туреччина і Катар працюють над новою тристоронньою "зерновою угодою", яка має прийти на зміну попередній. У ній не передбачена участь України. Агресор пропонує постачати російське зерно в бідні країни.

Раніше повідомлялось, що президент Володимир Зеленський має намір провести переговори з Ердоганом за результатами його візиту до Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 05.09.2023 13:52