Фото: Олександр Кубраков

Росія готує нову тристоронню "зернову угоду" без участі України, — ЗМІ

Російська Федерація, Туреччина і Катар працюють над новою тристоронньою "зерновою угодою", яка має прийти на зміну попередній. Агресор пропонує постачати російське зерно в бідні країни.

Видання Bild має у розпорядженні службове листування між МЗС і посольствами Росії та Туреччини з 21 липня по 8 серпня. Зазначається, що РФ заздалегідь попередила Туреччину про вихід із "зернової угоди", а на даний час окупанти хочуть постачати своє зерно в бідні країни, переважно в Африці. Туреччина виступить як організатор, Катар — як спонсор постачань.

Своєю чергою глава МЗС Туреччини Хакан Фідан просить Росію відновити при цьому колишню "зернову угоду", щоб зерно поставлялося і з України. Анкара також пропонує діяти під егідою ООН.

За даними Bild, нова угода може бути укладена вже цими вихідними в Будапешті. Для цього туди вже вилетів глава Татарстану Рустам Мінніханов. Туди ж прибуде і президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

Зрив "зернової угоди"

Ще 17 липня країна-агресорка Росія заявила, що "відкликає" всі гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі. Крім того, РФ повідомила, що виходить зі Спільного координаційного центру в Стамбулі через припинення "зернової угоди". 16 липня з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Напередодні президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган повідомив, що Путін погодився на продовження дії зернової ініціативи. Однак у Кремлі відхрестились від цієї заяви, зазначивши, що ні на що не погоджувалися.

Водночас 19 липня російський диктатор Володимир Путін заявив, що його держава повернеться до "зернової угоди" лише у разі повного виконання її умов. У британській розвідці заявили, що, на думку Кремля, "зернова угода" більше не відповідає російським інтересам, тому там вирішили зупинити ініціативу. Хоча справжню причину росіяни замаскували, наголошуючи, що суднам, які виходять з чорноморських портів, загрожують українські міни.

В Офісі президента заявили, що "зерновий коридор" може запрацювати й без участі Москви. Україна вже розпочала підготовку до процесу експорту зерна. В ОП наголосили, що в разі агресії з боку Росії щодо "зернового коридору" Чорноморський флот і певні компоненти інших флотів знищать.

Нагадаємо, з порту Одеси у середу, 16 серпня, вийшов контейнеровоз JOSEPH SCHULTE. Це перше судно, яке скористалося тимчасовим коридором після зриву Росією Чорноморської зернової ініціативи.

Раніше повідомлялось, що уряд Туреччини сподівається що "зернову угоду" вдасться відновити без альтернативних маршрутів. На таке вирішення ситуації, що склалася після виходу Росії з Чорноморської ініціативи, розраховує Анкара.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.08.2023 21:09