Фото: росЗМІ

Росія знову погрожує вийти із "зернової угоди": яку причину вигадала цього разу

Російська Федерація знову продовжує маніпулювати у питанні "зернової угоди". Країна-агресорка погрожує, що вийде з неї після закінчення терміну її дії, оскільки нібито російська частина не була виконана.

Про це заявив прес-секретар російського диктатора Дмитро Пєсков. Він зазначив, що остаточне рішення ще не ухвалене, тому пророкувати він нічого не буде.

"Тут навряд чи можна пророкувати якесь остаточне рішення, але можна констатувати, що якщо судити де-факто, то шансів у цієї угоди немає. Угода має на увазі "справу". Справа з боку держав, які домовляються. І ось частина цієї справи була зроблена, а друга частина, яка стосувалася РФ, не була зроблена", — сказав Пєсков.

Він зазначив, що Росія нібито кілька разів йшла на поступки та продовжувала угоду.

"Ось тому, якщо дивитися на те, що ми маємо, то перспектив немає. І немає підстав для її продовження", — резюмував він.

Зернова угода: що відомо

Через тероризм росіян у Чорному морі було заблоковано продаж українського зерна. Внаслідок цього низка країн опинилися на межі голоду, а вартість продовольства у світі значно зросла. У зв'язку з цим у липні 2022 року за посередництва Туреччини Росія та Україна уклали угоди з ООН  про відновлення експорту української агропродукції Чорним морем через порти  "Чорноморськ", "Одеса" та "Південний". Представники Росії, Туреччини та ООН перевіряють кораблі, що прямують до та з українських портів, у рамках цієї угоди.

Водночас Росія свідомо гальмує процес перевірки суден. Так, 17 квітня у Чорному морі Російська Федерація заблокувала близько 50 суден з українським зерном. Також Чорноморський зерновий коридор вкотре був призупинений 26 квітня російською стороною.

Нагадаємо, у Центрі стратегічних комунікацій вважають, що Росія зловживає своїми повноваженнями в межах зернової ініціативи для навмисного гальмування трафіку суден, підтримуючи режим напівблокади. Москва висуває неприйнятні умови (скасування важливих санкцій) для пролонгації зернової ініціативи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.06.2023 01:24