Фото ілюстративне. Джерело: politico

Британія оголосила про жорстку боротьбу з Росією за "використання зерна як зброї"

Велика Британія використовуватиме дані військової розвідки та спостереження для моніторингу російської діяльності в Чорному морі, щоби стримувати будь-які російські удари по цивільних суднах, що транспортують зерно.

Про це повідомив Sky News на заяву прем’єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака під час поїздки до Індії на зустріч лідерів G20.

Він оголосив про низку заходів, які допоможуть усьому світу боротися з "використанням зерна як зброї" Володимиром Путіним.

"Світові лідери повинні чітко дати зрозуміти, що вони розглядають рішення Путіна відмовитися від чорноморської зернової ініціативи як крок до ізоляціонізму, а також погодитися захистити тих, кого це рішення торкнулося", — зазначив Ріші Сунак.

Саміт з продовольчої безпеки, який відбудеться в Лондоні 20 листопада, має об’єднати уряди, міжнародні організації та компанії для боротьби з причинами відсутності продовольчої безпеки та недоїдання, повідомили в офісі прем’єр-міністра.

Завершення "зернової угоди"

Росія 17 липня заявила, що "відкликає" всі гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі. Крім того, РФ виходить зі Спільного координаційного центру в Стамбулі через припинення "зернової угоди". 16 липня з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Напередодні президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган повідомив, що Путін погодився на продовження дії зернової ініціативи. Однак у Кремлі відхрестились від цієї заяви, зазначивши, що ні на що не погоджувалися.

Водночас 19 липня російський диктатор Володимир Путін заявив, що його держава повернеться до "зернової угоди" лише у разі повного виконання її умов. У британській розвідці заявили, що, на думку Кремля, "зернова угода" більше не відповідає російським інтересам, тому там вирішили зупинити ініціативу. Хоча справжню причину росіяни замаскували, наголошуючи, що суднам, які виходять з чорноморських портів, загрожують українські міни.

Після виходу зі "зернової угоди", Росія почала потужно обстрілювати південні регіони. Щодня армія РФ завдавала ударів по Одеській області. Є загиблі, багато постраждалих, а також зруйновані будівлі та знищені склади зі зерном.

Нагадаємо, що президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що важко передбачити, чи зможуть лідери G20 на саміті в Нью-Делі цими вихідними досягнути консенсусу щодо декларації із засудженням російського вторгнення в Україну.

Індія, яка головує цього року в G20, хоче, щоби підсумкове комюніке саміту також враховувало думку Росії та Китаю, які заблокували спроби західних країн включити рішуче засудження вторгнення Росії в Україну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.09.2023 13:49