Шарль Мішель. Джерело: aa.com.tr

Президент Євроради Мішель сумнівається у спроможності G20 засудити дії Росії в Україні

Важко передбачити, чи зможуть лідери G20 на саміті в Нью-Делі цими вихідними досягнути консенсусу щодо декларації із засудженням російського вторгнення в Україну.

Про це повідомила агенція Reuters із посиланням на президента Європейської ради Шарля Мішеля.

"Ми все ще ведемо переговори... Важко передбачити, чи вдасться досягти угоди щодо декларації. Я не збираюся говорити щось, що ускладнить зусилля. Ми підтримуємо зусилля президента Індії", — заявив Мішель на прес-конференції в індійській столиці.

Індія, яка головує цього року в G20, хоче, щоби підсумкове комюніке саміту також враховувало думку Росії та Китаю, які заблокували спроби західних країн включити рішуче засудження вторгнення Росії в Україну.

Ні президент Росії Володимир Путін, ні президент Китаю Сі Цзіньпін не присутні на саміті: замість нього Москва направляє міністра закордонних справ Сергія Лаврова, а прем'єр-міністр Лі Цян представлятиме Пекін.

Мішель сказав, що Євросоюз хоче, аби G20 зосередилася на вирішенні глобальних проблем продовольчої та енергетичної безпеки, оскільки Росія блокує експорт українського зерна через Чорне море. Це одне з ключових питань, які обговорюватимуть цими вихідними.

"ЄС продовжить рішуче підтримувати Україну та чинити тиск на Росію. Ми засуджуємо агресію", — сказав він.

За його словами, свідомо атакуючи українські порти, Кремль позбавляє людей їжі, якої вони відчайдушно потребують.

Мішель не очікує, що саміт вирішить усі основні глобальні проблеми, але Євросоюз хоче, щоби блок прискорив зусилля щодо сталого розвитку, зміни клімату та скорочення бідності.

Нагадаємо, що президент США Джозеф Байден на саміті країн G20 проведе низку двосторонніх зустрічей. Саміт у Нью-Делі є третьою фінансовою зустріччю G20 під час головування Індії. Минулого разу міністри закордонних справ не змогли погодити підсумкове комюніке без позиції щодо України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 08.09.2023 11:03