Жозеп Боррель. Фото: Офіс президента

"Росія хоче занурити Україну в темряву і холод": Боррель звернувся до країн Заходу

Росія намагається вивести з ладу енергетичну інфраструктуру України перед зимою, щоб залишити країну у темряві та холоді. Через це західним союзникам Києва необхідно активізувати зусилля щодо забезпечення протиповітряної оборони держави.

Про це заявив 23 вересня глава зовнішньополітичного відомства Європейського Союзу Жозеп Боррель, пише Reuters.

Після повномасштабного вторгнення Росії у лютому 2022 року енергетична система України зазнала атак, що призвело до віялових відключень та обмеження подачі електроенергії в деякі регіони на кілька годин щодня. Ці атаки посилилися останніми тижнями перед зимою. Дефіцит електроенергії в Україні може досягти шість гігаватів цієї зими, що становить близько третини очікуваного пікового попиту, йдеться в опублікованому в четвер звіті Міжнародного енергетичного агентства.

"Очевидно, що Росія хоче занурити Україну у темряву та холод. Зима наближається, і після атак Росії на енергетичні об'єкти потужності виробництва енергії в Україні скоротилися на дві третини", — заявив Жозеп Боррель журналістам на прес-конференції в Нью-Йорку.

Боррель виступив із заявою після того, як міністри закордонних справ Європейського союзу, а раніше і міністри країн G7 провели переговори з українськими офіційними особами, включаючи міністра закордонних справ Андрія Сибігу, щоб обговорити, як допомогти Україні найближчими тижнями.

"Ми маємо підтримати Україну не лише наданням військового потенціалу, а й потужностей з виробництва електроенергії. В іншому випадку цій країні доведеться дуже важко взимку", — сказав Боррель.

Раніше міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що російські окупанти зруйнували майже половину від обсягів електроенергії, які генерувала українська енергосистема. На мапі України не залишилось жодного місця, де не відбулися б атаки на енергетичну інфраструктуру.

Нагадаємо, за словами прем'єра Дениса Шмигаля, попри постійні обстріли окупантів Україна успішно пройшла три опалювальні сезони. Проте майбутня зима, можливо, буде найважчою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.09.2024 09:58