Герман Галущенко. Джерело: Вікіпедія

У Міненерго розповіли про атаки на енергоструктуру за період війни

Російські окупанти зруйнували майже половину від обсягів електроенергії, які генерувала українська енергосистема. На мапі України не залишилось жодного місця, де не відбулися б атаки на енергетичну інфраструктуру.

Про це на конференції United for Justice: Accountability for the Attacks against Civilian Objects повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. Він наголосив, що в останні місяці спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню.

"Ми втратили близько 9 ГВт генерації електроенергії, що складає приблизно половину від всього обсягу електроенергії, що генерувалася в Україні", — додав міністр.

За словами Галущенка, такі цілеспрямовані дії окупантів  направлені на те, щоб змусити цивільних українців страждати через обмеження в постачанні електроенергії й тепла, ускладнити життя українців і умови ведення бізнесу, спровокувати міграцію. Міністр додає, що 26 серпня була найбільша атака на українську інфраструктуру з початку повномасштабного вторгнення. У той день було застосовано різні види ракет та дронів — всього 236 одиниць.

"Використовувались нові варіанти нападу. Близько чотирьох мільйонів українців в різних регіонах одразу втратили електроенергію. Приблизно 13 днів пішло на те, щоб відновити електропостачання", — зазначив він.

Міністр зауважив, що під час атаки 26 серпня засоби ураження окупантів були зосереджені на підстанціях, які мають ключову роль для передачі електроенергії з атомних електростанцій — основного джерела електропостачання. За словами міністра, в Україні близько 60% всієї електроенергії генерують АЕС. 

"Ці напади на підстанції мали дуже великий вплив на безпеку, адже через це кілька атомних блоків були переведені у надзвичайний режим припинення роботи", — наголосив Галущенко.

Нагадаємо, за словами прем'єра Дениса Шмигаля, попри постійні обстріли окупантів Україна успішно пройшла три опалювальні сезони. Проте майбутня зима, можливо, буде найважчою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 20.09.2024 01:40