Росія постачає до Китаю ядерне паливо, — Bloomberg

Російська Федерація поставляє до Китаю ядерне паливо. Пекін збільшив імпорт російського ядерного палива для того, щоб запустити ще один реактор. 

Про це повідомляє видання Bloomberg.

У грудні 2022 року китайські та американські дипломати провели перемовини щодо зменшення військової напруженості. Однак у той же день російські інженери доставляли величезний вантаж ядерного палива на один з островів Китаю, що лише за 220 кілометрів від північного узбережжя Тайваню.

За даними ЗМІ, Росія постачає ядерне паливо для атомного реактора на острові Чанбяо. Станом на зараз він є однією з ядерних установок, за якими найбільше стежать у світі.

Представники розвідки США прогнозують, що коли він почне працювати цього року, CFR-600 вироблятиме збройовий плутоній, який може допомогти Пекіну збільшити свої запаси боєголовок у чотири рази протягом наступних 12 років. Це дозволило б Китаю зрівнятися з ядерними арсеналами, які зараз розміщені США та Росією.

"Цілком можливо, що ця програма має суто цивільний характер. Одна річ, яка змушує мене нервувати, це те, що Китай перестав повідомляти про свої запаси цивільного та розділеного плутонію. Це не нагальна проблема, але це безперечно поганий знак", — сказав ядерний аналітик із Женевського інституту досліджень у галузі роззброєння ООН Павел Подвіг. 

Чиновники Пентагону кажуть, що 12 грудня російська державна корпорація "Росатом" постачила Китаю 6477 кг урану. Це підживлює атомну програму, яка може дестабілізувати військовий баланс Азії, де зростає напруженість через Тайвань і контроль над Південнокитайським морем. 

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що російська Федерація хоче порушити питання щодо ядерного потенціалу Великої Британії та Франції. Керівництво РФ сумнівається, що НАТО —політична організація, а не військовий блок.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 01.03.2023 13:15