Фото: соцмережі

Росія приховала справжню кількість жертв, які загинули внаслідок підриву Каховської ГЕС, — Associated Press

Російська Федерація приховала і занизила справжню кількість жертв, які загинули через повінь на Херсонщині, яка сталася внаслідок руйнування Каховської гідроелектростанції (ГЕС).

Про це пише Associated Press за результатами журналістського розслідування.

За даними видання, російська окупаційна влада занизила кількість загиблих під час повені, що охопила значні території окупованого лівого берега Дніпра на Херсонщині. Свідки розповіли журналістам, що рашисти взяли під контроль видачу свідоцтв про смерть, вилучаючи тіла, на які не претендувала родина, і не дозволяли місцевим медичним працівникам чи волонтерам мати справу з померлими. Також окупанти погрожуючи їм, коли вони ігнорували ці накази.

Для розслідування AP поспілкувалася, зокрема, з трьома медичними працівниками, які вели облік загиблих в Олешках.

"Масштабу цієї трагедії не тільки Росія, але навіть Україна не усвідомлює. Це величезна трагедія", — розповіла медсестра Світлана, яка стежила за процесом збору свідоцтв про смерть, а потім втекла на контрольовану Україною територію.

Зазначається, що Росія заявляла, що 59 людей потонули на підконтрольній їй території після обвалу дамби 6 червня. Проте розслідування AP показало, що кількість загиблих становить щонайменше сотні в одному лише в окупованому місті Олешки, де на момент повені проживало приблизно 16 000 осіб.

"Точна кількість загиблих — в Олешках, найнаселенішому місті окупованої території до війни, і за його межами — може ніколи не бути відома, навіть якщо українські сили повернуть територію та зможуть провести розслідування на місці", — пише видання.

Підрив Каховської ГЕС

Російські окупанти в ніч проти 6 червня підірвали заміновану Каховську ГЕС. Внаслідок прориву греблі десятки населених пунктів у Херсонській області були затоплені. Це призвело до загибелі цивільних, смертей тварин, руйнування майна та забруднення Дніпра, спровокувало екологічне лихо.

За фактом підриву окупантами Каховської гідроелектростанції правоохоронці розпочали розслідування за статтею екоцид й порушення звичаїв війни. В "Укргідроенерго" повідомляли, що Каховська ГЕС повністю зруйнована й відновленню не підлягає. Водночас у компанії озвучили плани з побудови нової гідроелектростанції. Після деокупації ГЕС планують звести на тому ж місці. За попередніми підрахунками, на відбудову Каховської ГЕС знадобиться близько одного мільярда доларів. Окрім станції, потрібно буде будувати мостовий і залізничний перехід.

Нагадаємо, Кабінет міністрів вже ухвалив експериментальний проект з відбудови Каховської ГЕС. В уряді вважають, що відновлення гідроелектростанції збільшить економічний потенціал України як в аграрній, так і в енергетичній сферах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.12.2023 17:41