Фото: Pixabay

Росія останнім часом втричі збільшила повітряні обстріли України: статистика від ООН

Російські окупанти у травні поточного року майже втричі збільшили кількість обстрілів України. Більшість з них пов'язані із застосуванням важкого озброєння.

Про це повідомила у п’ятницю, 23 червня, на засіданні Ради Безпеки ООН заступниця Генерального секретаря ООН з політичних питань Розмарі Дікарло, пише "Укрінформ".

Станом на 22 травня від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Управління Верховного комісара ООН з прав людини зареєструвало 24 862 жертви серед цивільних. Зокрема, 9083 мирних жителів загинули, у тому числі 530 дітей, і 15 779 отримали поранення, зокрема 1086 дітей.

Дікарло наголосила, що протягом великої війни в Україні відбулося понад тисячу атак на освітні та медичні заклади. ЮНЕСКО підтвердила збитки, завдані 260 об'єктам, у тому числі 112 релігійним об'єктам, 22 музеям, 94 будівлям історичного значення, 19 пам'ятникам, 12 бібліотекам та одному архіву, сказала Дікарло.

"ООН продовжує відстежувати порушення прав людини та повідомляти про них, а також підтримувати зусилля щодо притягнення винуватців до відповідальності", — зазначила заступниця Генсека ООН.

Також на сьогодні задокументовано 158 випадків сексуального насильства, пов'язаного з війною Росії проти України. Вказується, що "більшість з них було скоєно російськими загарбниками".

Дікарло також висловила занепокоєння у зв’язку з оголошенням про розміщення російської ядерної зброї у Білорусі.

"Оголошене розміщення російської тактичної ядерної зброї в Білорусі і супровідна риторика ще більше посилили напруженість в регіоні. Ми закликаємо всіх залучених до цього діяти відповідально і відповідно до міжнародних зобов'язань. Ми знову заявляємо, що будь-яка загроза застосування ядерної зброї неприйнятна", — наголосила вона.

Нагадаємо, що за травень повітряні тривоги у Києві лунали 32 рази, 23 з них тривали вночі та зранку — з 22:00 до 07:00. ЗМІ підрахували, що у травні не було жодного тижня без нічних обстрілів Києва росіянами. З 15 по 21 травня РФ чотири дні здійснювала нічні атаки на столицю ракетами та дронами, а сукупно тривога ночами тривала 15 годин. Водночас місячне недосипання одного мешканця або мешканки Києва, якщо вони не спали протягом усієї тривоги й ще годину після неї склало 84 години. Тобто 39% від норми.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.06.2023 06:31